Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља девета по Духовдану у Љуљацима

Недеља девета по Духовдану у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На дан када света Црква прославља спомен изношења Часнога Крста у знак победе православних царева над непријатељима Крста. Као и свете мученике Макавеје, у девету недељу по Духовдану, у љуљачкој обитељи опет је служена света архијерејска Литургија.

Након повратка са пута из далеке Америке и из посете Срба у дијаспори, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г.Артемије у поменутом манастиру светог Претече у Љуљацима. На светој Литургији Епископу су саслуживали и клирици наше Епархије, као и јереј Зоран Дреновац из Прага, клирик Чешке православне цркве.

Саслуживање овог православног клирика представља један храбар исповеднички чин, као и отворено исповедање онога што многи свештеници и духовници потајно мисле и у срцу верују, а то је: да је епископ Артемије канонски, православни епископ Цркве Божије, гоњен на правди Бога од стране екуменствујућих, јересујућих епископа, који су по допуштењу Божјем узурпирали црквену власт, али притиснути опаким прогоном екуменствујућег дела јерархије на нивоу васељенске Цркве православне, ретко се ко од поменутих из реда православног духовенства усуђује да чином јавног саслуживања и литургијаког општења са епископом Артемијем јавно покажу такав свој став.

Нека би молитвама светих храбрих макавејских исповедника и укрепљени силом Часнога Крста сви православни хришћани, особито клирици, били укрепљени и охрабрени на свето ревновање и смело исповедање вере отачке која је у овим тешким данима свеопште духовне и сваке друге отпадије, угрожена, као мало кад у историји Цркве. Историја Цркве је страдална и страдјућа, као и сама Црква, прогоњена у овоме свету, али и тријумфална и победничка, захваљјући Њеном Женику и Камену на коме је саздана – Христу, Који је рекао: „Не бој те се, Ја победих свет.“(Јн. 16-33)

 Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.