Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Друга недеља по Духовдану у Леушићима

Друга недеља по Духовдану у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Господ је позвао Петра и Андреја и они су одмах, оставивши све, пошли за Њим. Позвао је Он и Јакова и Јована, и они су, такође, оставили све и пошли за Њим (Мт. 4, 18-24). Због чега су они тако брзо и радо пошли? Због тога што су увидели оно што је боље. Такав је закон у нашој души: сазнавши и окусивши боље, она се одвраћа од лошијег и напушта га. Ту се догађа оно што је касније Господ показао у причама о благу сакривеном у њиви, и о многоценом бисеру.

Благо и бисер су вера у Господа и општење са Њим по сили вере. Ми га стичемо још у време крштења. Међутим, због чега ми тако мало ценимо то благо, и зашто га мењамо за ништавности? Због тога што за време васпитања у нас не уносе укус тог блага те оно остаје страно нашем срцу. Срце наше не зна за оно што је боље. Оно зна само за оно што је мање зло или више зло, и на томе заснива свој поглед. То је узрок због кога се неки одазивају и иду кад их Господ зове, док ми, иако звани, бежимо од Њега” Свети Теофан Затворник

У недељу другу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

На Светој Литургији окупио се велики број верника, који је дошао да се заједно Богу помоли са својим Пастиром и Епископом.

Након Литургије Владика Артемије је одржао пастирску беседу у којој се осврнуо на причу из Светог Јеванђеља:

Каже свето Јеванђеље да Господ пролазећи поред мора галилејскога виде двојицу браће где лове рибу. Сиромашни људи, прости људи, неуки људи, Петар и Андреј лове рибу. То је њихово занимање, од тога су живели они и њихове породице. И Господ видећи њих позва их и рече им: Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи. До сада сте ловили рибу од сада ћете ловити људе. Они до тада нису га познавали, нису знали; Он до тада никакво чудо није учинио пред народом да би био познат по нечему. Али, његова реч је имала чудесну моћ, његово лице, његова личност је имала необјашњиву силу и они на ту једну реч хајдете за мном оставише своје чамце, своје лађе и мреже своје и одоше за њим.

Трпезу љубави за све присутне монахе и вернике припремила је мати Варвара са својим сестрама.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.