Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесета по Духовдану у Барајеву

Недеља двадесета по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У двадесету недељу по Духовдану његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру-катакомби светог Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслуживање клирика наше Епархије. На литургијском сабрању било је пар стотина верника из Београда, околине, као и из удаљенијих места наше земље. Упркос скромним условима и служења Литургије под шатором, Господ је овај дан благословио лепим и топлим временом, те је служба и послужење након ње протекла уз најосновније и најпристојније услове за боравак на њој.

Након одслужене Литургије Епископ је поучио присутну паству својом богонадахнутом беседом, протумачивши у њој прочитано Еванђеље на светој Литургији.

У беседи је епископ истакао смисао доласка Сина Божијег на земљу и главну делатност Месије – Христа због које је дошао, а то је исцељење рода људскога од греха, тј. од последице греха, а то је смрт.

Такође је у беседи истакнуто да се живот вечни који нам Господ дарује и којим нас учи, почиње још овде на земљи. Тај живот је живот у борби са грехом и исправљању себе и свог живота, од грешног ка праведном и богоугодном.

Ово је главна порука епископа Артемија као рецепт и једина реална основа за сваку духовну борбу, пре свега борбу за стицање живота вечног, а након тога и борбу за очување вере Православне и Цркве Божије угрожене и угрожаване од људи који се увукоше у редове високог клира СПЦ, а којима на првом месту није Бог, већ житејске угодности и спокојство које нуди овај пролазни свет, а не благо на Небу и свет који долази и Царство Христово у коме је наш истински живот, нада и ишчекивање.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.