Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесет и девета по Духовдану у Нишу

Недеља двадесет и девета по Духовдану у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„Исцељено је десет губавих, а вратио се само један да заблагодари Господу (Лк. 17, 21-19). Није ли таква пропорција захвалности и међу свим људима који су примили добро од Господа? И ко од људи није примио добро, или, боље речено, шта имамо и шта бива са нама што није добро? А јесу ли сви благодарни Богу и да ли за све благодаре? Има, напротив, и таквих који себи дозвољавају питање: „Зашто је Бог дао живот? Боље би нам било да нас нема“.

Бог ти је дао живот ради вечног блаженствовања. Он ти је уделио живот као дар и штедро те је снабдео и свим способностима за достизање вечног блаженства. Сада све само од тебе зависи. Треба само нешто мало да се потрудиш. Међутим, ти говориш: „Да, али ја срећем само горчину, несрећу, болести и напасти“. Па шта! И то спада у број средстава за стицање вечног блаженства. Само потрпи! Читав твој живот се не може назвати ни треном у односу на вечност. У односу на вечност није ништа чак кад би и сав живот требало да страдаш.

Међутим, ти имаш и часове утехе. Не гледај на садашње, него на то шта ти се спрема у будућности, и побрини се да га будеш достојан. Тада нећеш ни приметити горчине. Све оне ће бити прогутане несумњивом надом на вечне утехе. Благодарност тада неће затајити у твојим устима.“ Свети Теофан Затворник

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу у двадесет и девету недељу по Духовдану.

Његовом Преосвештенству, саслуживали су свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Верни народ се окупио у великом броју да дочека свога Епископа, и да се са њим заједно Богу помоли.

У својој беседи Владика Артемије је поручио:

„Нека би Господ дао да нам свети празник рођења Христовога – Божић заиста буде на радост и на спасење и нас и нашим сродницима, нашим пријатељима, целом нашем народу, да ту радост никада не заборавимо и да је пренесемо на наше млађе, на нашу децу и омладину, јер нико се више не радује Божићу од мале деце. Јер осећају да се родио неко ко је њима близак, који их воли и који о њима брине и који их чува од зла.“

Трпезу љубави за све присутне, припремио је јеромонах Јован са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.