Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесет и осма по Духовдану у Барајеву

Недеља двадесет и осма по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Много је званих, али је мало изабраних (Лк. 12, 24). Звани су сви Хришћани, а изабрани су они који верују и живе хришћански. У прво време Хришћанства ка вери је призивала проповед. Ми смо, међутим, призвани самим рођењем од Хришћана и васпитањем међу њима. И слава Богу! Половину пута, тј. ступање у Хришћанство и укорењење његових начела у срцу од самога детињства, ми прелазимо без труда.

Рекло би се да ће утолико бити јача вера и исправнији живот за све будуће време. Тако је и било. Међутим, од пре неког времена почело је код нас да бива друкчије. У школско васпитање су уведена нехришћанска начела која кваре омладину; у друштво су ушли нехришћански обичаји који омладину развраћују по њеном изласку из школе. И није онда чудно што се, по речи Божијој, ионако мали број изабраних, у наше време показује још мањим. Јер, већ је и дух времена противхришћански! А шта ће бити даље?

Ако се код нас не измени начин васпитања и ако се не измене обичаји у друштву, све више и више ће слабити истинско Хришћанство, и најзад ће сасвим нестати. Остаће само име хришћанско, а духа хришћанског неће бити. Све ће испунити световни дух. Шта да се ради? Треба се молити…“ Свети Теофан Затворник

У недељу двадесет и осму по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру светог Јустина Ћелијског у Барајеву.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеномонаси, свештеници и свештенођакони Епархије.

Овом приликом протосинђел Варнава је произведен у чин архимандрита.

У својој беседи Владика Артемије се осврнио на предстојећи празник Рождество Господа нашега Исуса Христа и нагласио:

„А после Господа Христа, ето прилике свима нама да нема више потребе да се надамо Његовом доласку, као што неки јеретици и данас говоре и очекују неког Месију свога, него ми верујемо у Онога који је дошао, који се родио у Витлејемској пећини, који је постао човек, узео тело људско на себе, целога човека, да би га спасао од греха, смрти и ђавола. Ето браћо и сестре, ми смо се припремали за овај свети Празник већ шест недеља постом и молитвом, а сада је тај дан дошао, пред нама је, већ назиремо зору тога дана, како почиње да руди на истоку, тако дочекујемо исток са висине, очекујемо извор свакога добра Господа Исуса Христа.“

Након Свете Литургије, трпезу љубави је приредио протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.