Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесетпрва по Духовдану у Нишу

Недеља двадесетпрва по Духовдану у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Благодат Светога Духа сабрала је светосавце у Нишку катакомбу, у недељу двадесетпрву по Духовдану, под молитвени покров светог Архангела, коме је ова катакомба посвећена, а поводом служења свете архијерејске Литургије. Свету архијерејску Литургију служио је његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-меотихијски г.г.Артемије, уз саслуживање клирика наше Епархије.

У молитвеној атмосфери, након Евхаристијског приноса, Епископ је својом надахнутом беседом поучио присутне вернике, истакавши еванђелске речи у којима Господ поручује да није дошао на земљу да донесе „мир, него мач.“ Епископ је протумачио ове речи указавши да је немогуће помирити добро и зло, лаж и истину… зато је Господ дошао да јасно одвоји та два суштински различита опредељења и укаже на оно које је једино исправно и спасоносно, те да је мир који Господ дарује унутрашњи, духовни и душевни, а не спољашњи и од овог света.

Ове речи су свакако изобличење онима који епископа Артемија и његову паству окривљују за нарушавање црквеног мира и јединства, при том исти такви „ревнитељи“ не Бога ради, већ ради лажнога мира, пренебрегавају управо горе поменуту, еванђелску и Господњу науку и поуку, да је мир и јединство истине и лажи, јереси и Православља, светих канона и безакоња, немогућ и штетан, душегубан и у самој цркворушилачки „мир“.

Настојатељ Нишке катакомбе, јеромонах Агапит потрудио се заједно са верницима да након свете Литургије приреди скромну трпезу љубави, како би се сви присутни укрепили не само духовно већ и телесно.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе коју изговори Епископ Артемије на Литургији.