Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесет прва по Духовдану у Барајеву

Недеља двадесет прва по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Под трњем које угушује реч Божанске истине, осим богатства, сласти и животних брига (Лк. 8, 14), у наше време треба разумети и разна лажна учења која шире научници који су изгубили истину и залутали са њеног пута. Таква учења су се код нас врло раширила: једна гласно и отворено иду против истине; друга исто потајно наговештавају појмовима који су схватљиви само онима којима су упућени.

У суштини, она дејствују као угљенмоноксид који, кад се неприметно удише, помућује главу и доводи до губитка јасне свести о ономе што нас окружује. Ко се надише тог гаса, почиње да бунца као онај који спава и све му се представља у лажном виду, тј. као онако ономе који има помућен ум. Сусревши такво лице, ви видите да је у њему потиснута свака истина, па чак и осећање за њу пригушено, а лаж се унедрила у све саставе ума. Шта треба радити у вези са таквим појавама?

Не треба слушати и читати таква бунцања. Ако се ненамерно чују и прочитају, треба их избацити из главе. А уколико се не избацују тако лако, треба их подвргнути разматрању и све ће ишчезнути као дим.“

 У двадесет и прву недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

Посебну духовну радост донела је икона Богородице Тројеручице, освештана у манастиру Хиландару, а донета са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу Г.Г. Артемија, као благослов Мајке Божије.

Након Свете Литургије у својој беседи Владика Артемије је нагласио:

„И ево у овај дивни храм Божији посвећен преподобном Јустину Ћелијском ових дана дошла је у посету Мајка Божија. Дошла је Света Богородица Тројеручица, њена чудотворна икона коју су наша браћа припремили у Грчкој, која је била у Хилендару, освећена тамо и дошла је нама овде да нас теши, да нас храбри и да нам помаже. Јер Света Богородица је заштитница рода хришћанскога и рода људскога. Она има највећу смелост пред сином својим да се моли за нас, да ходатајствује, да се заузима, да измоли помоћ нама и опроштај грехова и слабости наших.“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне, коју је спремио протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Акатасит Пресветој Богородици Тројеручици биће служен сваког петка у 18:00 у Барајеву.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.