Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесет и седма по Духовдану у Нишу

Недеља двадесет и седма по Духовдану у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„На празник Ваведења у храм Пресвете Богородице почиње да се пева: Христос се рађа. Тиме се верујући припремају за достојно сретање празника Христовог Рођења. Схвативши тај наговештај, поступај по њему. Удуби се у тајну Оваплоћења јединородног Сина Божијег; дођи до његовог узрока у предвечном савету Божијем о постанку света и човека у њему; увиди његов одблесак у стварању човека; радосно сусретни прву благовест о томе одмах после пада; разумно испитај његово постепено раскривање у пророштвима и старозаветним праобразима; разјасни себи ко и како се у Израиљу припремио за прихватање оваплоћеног Бога, под утицајем божанских васпитних установа и чинова.

Затим пређи, ако хоћеш, иза граница народа Божијег, и сабери зрак светлости Божије, која сија у тами, размотривши у којој мери су изабрани од свих народа дошли до предосећаја појаве необичног Божијег промишљања о људима. То ће бити мисаона припрема. Међутим, ту је и пост. Спреми се на уздржање, исповеди се и причести Светим Христовим Тајнама. То ће бити делатна и животна припрема.

Ако ти Господ, услед свега тога, да да осетиш силу Његовог доласка у телу, када дође празник ти већ нећеш празновати због туђе радости, него због своје рођене.“ Свети Теофан Затворник

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Велики број верног народа окупио се не само из Ниша, већ из Сомбора, Сенте, Београда, Бијељине и многих других градова.

У својој беседи Владика Артемије је истакао:

„Све заповести које је Бог дао преко својих слугу, преко својих пророка; љуби ближњега свога као самога себе, љуби Господа Бога свога свим срцем, свом душом, свом снагом и свим умом својим, сви позиви Божијих заповести, десет Божијих заповести, и све остало што је Господ заповедао преко својих пророка све је то храна била за душу човекову. Јер као што тело треба да се одржава у животу хранећи се телесном храном тако и душа треба да се одржава у животу хранећи се духовном храном.“

Након Свете Литургије, јеромонах Јован настојатељ Катакомбе, припремио је трпезу љубави са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорерне на Литургији.