Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља дванаеста по Духовдану у Нишу

Недеља дванаеста по Духовдану у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„Тешко је богатоме ући у Царство небеско (Мт. 19, 23). Овде се мисли на богаташе који у себи самима виде узрок и моћ свог благостања. Међутим, богаташ који одсече сваку пристрасност према имању, који у себи угаси сваку наду на њега и престане да у њему гледа своју истинску потпору, у срцу постаје као и онај који ништа нема.

Њему се због тога открива пут у Царство. Богатство тада не смета, већ помаже, будући да даје могућност да се чини добро. Није богатство несрећа, већ уздање у њега и пристрасност према њему. Ту мисао је могуће уопштити: човек се богати оним на шта се нада и оним према чему је пристрасан.

Ко се у јединога Бога нада и уз Њега се свим срцем прилепљује – обогатиће се Богом; а ко се нада у нешто друго, и према њему окpeћe срце, постаће њиме богат, а не Богом. Одатле произилази: ко није богат Богом, не може yћи у Царство Божије. То друго могу бити: сродничке везе, познанства, ум, чинови, круг делатности…“ Свети Теофан Затворник.

У недељу дванаесту по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу, у Катакомби посвећеној Архангелу Михаилу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој беседи Епископ Артемије је рекао:

„А човек је створен браћо и сестре за живот вечни. Господ Христос је дошао на земљу са једним циљем – да људима дарује живот вечни! Цело Његово Јеванђеље, све што је живео, све што је чинио, сва чудеса Његова говоре да је Он Бог који поседује живот вечни и који једини може нама људима то дати. И Господ нам је и дао кроз своје свете заповести, кроз своју Цркву, кроз Свете тајне и свете врлине. То су канали кроз које ми добијамо живот вечни. Света тајна крштења, Света тајна покајања, посебно Света тајна причешћа када примамо Господа Христа ми примамо живот вечни на себе. А одговор наш на Свете тајне јесу наше врлине а врлине наше јесу у ствари испуњење заповести Божијих, живот по заповестима Божијим, по Јеванђељу Христовоме.“

Након Свете Литургије, трпезу љубави спремили су јеромонах Јован настојатељ Катакомбе, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.