Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Марије Египћанке у Љуљацима

Недеља Марије Египћанке у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Нема хришћанина немоћног у овоме свету, макар га нападали најстрашнији греси и искушења овога света, само ако хришћанин никада не заборави своје главно оружје: покајање, молитву, пост; ако је сав он у ма којем подвигу еванђелском, у ма којој врлини, или у молитви, или у посту, или у еванђелској љубави, или у милостивости.

Сетимо се великих Светитеља Божијих, сетимо се данашње велике Светитељке, Преподобне матере наше Марије Египћанке, и будимо сигурни, притећи ће нам Господ одмах у помоћ. Она је доживела такву чудесну помоћ Пресвете Богомајке, и спасла себе од страшних паклова својих, од страшних демона својих. А Пресвета Богомајка је и данас, и увек, помагала нама у свима нашим врлинама еванђелским: у молитви, и у посту, и у бдењу, и у љубави, и милосрђу, и трпљењу, и у свакој другој врлини. Нека нас помаже увек, нека нас води.“ Преподобни Јустин Ћелијски

 У пету недељу поста такозвану „Глувну недељу“, која је назив добила по томе што се увелико и далеко ушло, у глувно време поста, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које је припремила монахиња Пелагија у част Преподобне Марије Египћанке, којој је посвећен скит у којем монахиња Пелагија живи, а којој је и ова недеља посвећена.

У својој беседи Епископ Артемије је нагласио:

„Данас је недеља посвећена Преподобној Марији Египаћанки, која у почетку беше велика грешница. А затим и велика покајница. Четрдесет и седам година је у пустињи провела, кајући се за своје грехе и подвизавајући се у служби Богу, и спасења душе своје. Какви су њени подвизи били само су Богу познати. А делимично је она открила старцу Зосиму, и та повест њена је записана и налази се у њеном житију, и може се тамо прочитати. Али она је тај пример који нам показује браћо и сестре, како треба наше покајање да буде. Да не попуштамо својим слабостима, својим рђавим мислима, својим рђавим речима, својим рђавим делима, да се трудимо да прођемо она блаженства која је Господ поставио, а Свети Јован Лествичник разрадио и уградио у своју рајску Лествицу.“

Након беседе приређена је трпеза љубави, коју је припремио настојатељ Катакомбе у Љуљацима, протосинђел Варсануфије, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.