Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Недеља месопусна у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Недеља месопусна у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу месопусну, 7. марта ове године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протојереја Жељка Марића, протосинђела Игњатија (Станића), јеромонаха Симеона (Весића), јеромонаха Методија (Ђурђевића), јеромонаха Петра (Проса), јерођакона Симеона (Васића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Ово је била прва Архијерејска Литургија Владике Ксенофонта у поменутом манастиру након избора за Епископа рашко-призренског у егзилу. Мањи број верника се на Литургији причестио животворним Тајнама Тела и Крви Христове.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је поучио своју паству:

„Суд ће без милости бити онима који нису имали милости, који нису имали милости у животу своме према ближњем своме, који нису у ближњем своме препознали Христа. Па се тако сјетим једне приче коју сам некад давно прочитао, како приступи један човјек једном теологу, једном свештенику и једној баки. Па најприје запита тог теолога: „Знаш ли ти Христа?“, каже: „како да не знам учио сам се богословским наукама и сав сам живот свој провео испитујући богословске науке, наравно да сам упознао науку о Христу“. Приђе свештенику па га пита: „Познајеш ли ти Христа?“ Свештеник каже: „Наравно, служио сам Му читав живот свој, служио сам Свету Литургију, приносио Свете Дарове.“ А приђе оној баки, па пита и баку: „Познајеш ли ти Христа?“ А она каже: „Господе, како те не бих препознала?“ Једина је она, смиренога и чистога срца свога препознала самог Господа који јој је дошао у тијелу, који јој се јавио јер је била искренога и чистога срца које је у себе могло да прими самога Господа. Нека би дао Господ, браћо и сестре, да и ми сви схватимо ту Божанску науку, да само смирени и скрушени и милостиви срцем могу да приме Бога у себе и да ће само такви да стану са десне стране Бога Христа који долази у свој слави својој са Крстом свијетлим пред собом и са свим анђелима својим пред собом. Нека би дао Бог да сваки од нас чује онај блажени глас: „Ходите благословени Оца мога примите Царство које вам је намјењено од постања века“.  Амин, Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави у току које је хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ одржао пригодни програм. Овом приликом је Владика Наум уручио Владики Ксенофонту икону његове Крсне славе – Светог Николаја Мирликијског, као сећање на прву архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у својству епархијског архијереја, молитвено му призивајући заштиту и покров Пресвете Богородице, Преподобног Ксенофонта и Светог Николаја у обављању одговорне и крстоносне архипастирске службе.

Потом је овај радосни догађај овековечен заједничком фотографијом.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.