Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља месопусна у Новом Вазнесењу

Недеља месопусна у Новом Вазнесењу

Print Friendly, PDF & Email

„Страшни суд! Судија иде на облацима, окружен безбројним мноштвом небеских бесплотних сила. Трубе се чују на свим странама земље и подижу мртве. Уставше мноштво ходи на одређено место, ка престолу Судије, предосећајући већ унапред какву ће пресуду о себи чути. Јер, свакоме ће дела бити написана на челу, и сам човеков изглед ће одговарати његовим делима и наравима.

Деоба на десне и леве ће да се изврши сама по себи. Најзад се све поделило. Настало је дубоко ћутање. Још један трен, и чуће се коначна одлука Судије – за једне: „Приђите!“, а за друге: „Одлазите!“ Помилуј нас, Господе, помилуј нас! Нека буде милост Твоја на нама! Но, тада ће већ бити касно да се тако узвикује. Сада је нужно да се потрудимо да сперемо са нашег бића оне неповољне ознаке које су на њему написане услед греха. А тада ни реке суза, које бисмо били готови да пустимо ради умивања, неће ничему послужити.

Стога заплачимо сада барем потоцима, ако не рекама суза. А ако не ни потоцима, оно барем кишним капима. А ако чак ни то немамо, скрушимо се срцем и, исповедивши своје грехе Господу, измолимо опроштај, дајући завет да га више нећемо жалостити нарушавањем Његових заповести. Затим поревнујмо да верно испунимо завет.“ Свети Теофан Затворник.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ново Вазнесење, у месопусну недељу.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој беседи Владика је нагласио какав ће бити крај овога света:

„Неће тај последњи суд бити само страшан него и праведан. Биће страшан за грешнике, за безбожнике за невернике, за јеретике, за оне који се нису држали Закона Божијега, нису веровали у Господа Христа, нису живели по Законима Његовим, по заповестима Његовим. За њих ће то бити Страшни суд. А за оне који су у Господа веровали, који су се у овом животу трудили да чине добра дела, који су се кајали за своје грехе, за њих ће бити праведни суд. Јер Господ Христос први пут када је дошао, пре две хиљаде и нешто година на земљу, дошао је као Спаситељ, дошао је као Пастир добри да своје овце сачува и упути на пашу вечнога живота“.

Након Свете Литургије игуманија Јелена спремила је трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литуригји.