Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Мироносица у Барајеву

Недеља Мироносица у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У недељу посвећену женама Мироносицама, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслуживање више свештеномонаха и свештенођакона.

Света Литургија је била веома благодатна, што је осетио и верни народ који се окупио у великом броју у Барајеву. Много мале деце се причестило Светим Тајнама Христовим. Епископ Артемије се обратио верном народу Пастирском беседом о женама Мироносицама. После Свете Литургије, трпезу љубави за присутне вернике спремио је протосинђел Наум са братијом.

О храбрим женама Мироносицама изречене су многе беседе, ево како је беседио Ава Јустин у манастиру Ћелије давне 1965. године:

„Свете Мироносице! О, чудесне жене! О, какве венце Небески свет плете за Мироносице – боље и светије неголи за нас људе. Када су јурнули на Господа Христа Јерусалимљани, и научници, и фарисеји, и књижевнци јеврејски, и други, жене (Мироносице) су плакале и ридале за Господом Христом. Ми и не знамо да је и једна жена била међу онима који су викали: „Распни Га, распни“. Знамо да су оне биле храбрије од ученика Христових. У мрачну црну ноћ, када су ухватили Господа Христа, када је Јуда издао Њега, када су Га водили на Голготу, када су сви ученици побегли од Господа – Мироносице су стајале близу Крста Његовог. Нису се плашиле никога. Вера њихова била је јача од вере ученика Христових. Вера жена јача је од вере људи, и зато се Господ Васкрсли јавио прво Мироносицама, јавио се прво Марији Магдалени и Марији Јаковљевој, јавио се њима јер су служиле Њему и веровале у Њега свим срцем, свом душом, свим бићем својим. И први ускршњи поздрав, анђелски поздрав: „Христос Васкрсе!“ био је упућен Светим Мироносицама, прва Блага вест у нашој, са свих страна затвореној, земаљској гробници“.

Нека би се молитвама Светих Мироносица и ми удостојили такве вере и храбрости.

Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.