Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Мироносица у Кули

Недеља Мироносица у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Неуморне жене! Оне нису дале сна очима, ни трепавицама дремања све док нису нашле Љубљенога! А мушкарци као да траже чврсто тло: иду на гроб, виде га празна и остају у недоумици шта би значило то што га нису нашли. Значи ли то да је код њих било мање љубави него код жена? Не, ту је била љубав која расуђује, која се боји погрешке, будући да се ради о љубави високе вредности и с обзиром на  природу Онога на кога се односи.

Међутим, када су сазнали и опипали, и они су, не језиком као Тома, него срцем исповедали: „Господ мој и Бог мој“. Тада их већ ништа није могло одвојити од Господа. Мироносице и апостоли су обрасци две стране нашег живота: осећања и расуђивања. Без осећања живот није живот; без расуђивања живот је слеп – много се троши а произилази мало здравог плода.

Зато треба стећи и једно и друго. Осећање нека иде напред и нека побуђује; расуђивање нека одређује време, место, начин и, уопште, устројство бићa онога што срце наговести да треба остварити. Унутра – срце иде напред, а у пракси – расуђивање. Но, кад осећања постану извежбана у расуђивању о добру и злу, можемо се ослонити и на само срце. Јер, као што из живог дрвета сами од себе иду најпре пупољци, па цветови и плодови, тако и из срца почиње да истиче само добро које се разумно таложило у току живота. Свети Теофан Затворник.

У недељу Миронисица, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули, у Катакомби посвећеној Светој Тројици.

Епископу Артемију су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој Пастирској беседи Епископ Артемије је нагласио: „И данас овде у овој малој катакомби имамо и овде наше сестре мироносице које су припремиле овај славски колач и жито у спомен оних жена мироносица али да би и оне показале своју веру и своју љубав према васкрсломе Господу. Нек би Господ примио њихову жртву, њихову љубав и веру и дао им снаге да истрају и оне а и ми са њима у нашој вери православној да је очувамо читаву, часну неповређену, неоштећену од разних јереси које се шире и проповедају, да ту веру православну предамо нашој деци и омладини и да се име васкрслога Господа слави у нашем народу кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литругији.