Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Мироносица у Жеровници

Недеља Мироносица у Жеровници

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије је у недељу посвећену Светим женама Мироносицама служио Свету архијерејску Литургију у северно-косовској катакомби у Жеровници. Ова Света Литургија особита је по томе што је прва коју Његово Преосвештенство служи на канонском подручју своје Епархије након што је срамно прогнан и депортован из Дубоког Потока па све до ван граница његове Епархије од стране КПС полиције, а по наруџбини узурпатора трона ЕРП Теодосија, новембра прошле године.

Долазак пастира, иако без посебног обнародовања, окупио је велики број верника, срећних и Богу благодарних што је њихов, пред Богом и људима, канонски Архијереј поново са њима. Посебност овог празника састоји се такође и у томе што је традиција прослављања недеље Светих Мироносица као своје славе, од стране побожних жена које су се окупљале у косовским светињама и у њима вредно служиле и помагале, установљене по благослову владике Артемија, овом приликом настављена и продужена управо у Жеровници.

Осим што је благодат Светога Духа сабрала у једнодушној радости у Христу доста верника овом приликом у Жеровници, иста та благодат је чинодејством епископа Артемија пред Свету Литургију и на самој Светој Литургији, брата Игора Данчетовића, вероучитеља кога је узурпатор епархијског трона ЕРП, због његове истрајне покорности и верности једином канонском епископу ЕРП Артемију, лишио његовог радног места вероучитеља у школи, рукопроизвео за чтеца, а јерођакона Јакова (Купрешака) житеља северно-косовске катакомбе, рукоположио за јеромонаха.

О великој благодати која се тог дана излила на све присутне у жеровничкој катакомби сведочи и завист ђавоља, која је своје слуге нагнала да још колико исто вече у свом безумљу хушкачки наводи локалне мештане да братију жеровничке катакомбе, јеромонахе Ефтимија и Јакова, физички одстране и отерају.

Уз благовремено сазнање такве нечесне намере, инициране од стране клира верног узурпатору трона ЕРП Теодосију, братија је реаговала и пријавила претње локалној полицији, која је уз Божју помоћ, уз помоћ хришћана верних канонском и уставном поредку Цркве и канонском епископу Артемију, који су дошли да пруже подршку братији, успела да предупреди намере нечастиваца и заштити братију ове катакомбе, која је већ преживела два напада наручена од стране истих нечастиваца, а по свом карактеру терористичка.

Упркос мноштву искушења која множећи се доприносе да се и укрепљујућа благодат Божја такође умножи, упркос страдању на том путу, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у егзилу, предвођена пастирском и богомудром руком свог канонског архијереја Артемија, наставља свој гологотски пут, пут Истине, пут Цркве!

Инфо служба