Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља митара и фарисеја у Дудовици

Недеља митара и фарисеја у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

Јуче нас је Јеванђеље учило упорној молитви, а сада нас учи смирењу или осећању лишености права на услишање. Не присвајај себи право да мораш бити услишен, него приступај молитви као онај који није достојан никакве пажње, и који себи даје смелост да отвори уста и да узнесе молитву ка Богу једино због бескрајног снисхођења Господњег према нама беднима. Нека ти не долази на мисао: „Ја сам то и то урадио. Према томе, дај ми то и то“. Било шта да урадиш, себе сматрај дужником, јер си био дужан да учиниш [добро].

Да ниси учинио, подвргао би се казни, а пошто си учинио, нема за шта да очекујеш награду, будући да ниси учинио ништа нарочито. Фарисеј је, међутим, пребројао своја права на услишање, да би из цркве изашао празан. Рђаво код њега није било то што је радио као што је рекао: тако је он и требало да ради. Рђаво је што је он то износио као нешто особито. На тако нешто, међутим, није требало ни помишљати. Избави нас, Господе, од овог фарисејског греха! Иако речима ретко ко говори као он, у срдачном осећању ретко ко му није сличан. Јер, због чега се људи рђаво моле? Због тога што себе сматрају исправним пред Богом. Свети Теофан Затворник

У недељу митара и фарисеја, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Дудовици, у храму посвећеном Великомученици Марини.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој беседи Владика је нагласио:

И поједини Свети оци су говорили: „Боже дај ми дела фарисејева, а смирење цариниково“. Јер фарисеј је имао нека добра дела. Имао је добра дела. Постио, давао десетак, није чинио никоме зло, није био ни прељубочинац, ни убица, ни лопов, ништа. То су та дела која би и ми желели да имамо. Али без додатка тим делима, без његове гордости. Него дела фарисејева а смирење цариниково, то је оно што нам је потребно на нашем великом путовању. Јер на том путовању кроз Свети Велики пост, многа искушења вребају са разних страна, непријатељи су око пута, разбојници, да нас не нападну, да нас не опљачкају, то су разна искушења које нас могу скренути са тог пута нашега, или нам нанети велику духовну штету, па да не можемо да дочекамо онако како би требало Светло Васкрсење Христово. Зато је потребно браћо и сестре, да од данас почнемо припрему овога поста. Тај пут од седам недеља је телесни пост. А духовни пост почиње данас.

Након Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне припремила је настојатељица мати Антуса, са монахињом Олимпијадом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.