Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља о блудном сину у Барајеву

Недеља о блудном сину у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„О чему нам све не говори Недеља о блудном сину? Говори и о нашем спокојству и пуноти у дому Оца небеског, и о нашем безумном напуштању Очевог покровитељства ради необуздане слободе, и о богатом наслеђу који човек има без обзира на своју непокорност, о непромишљеном траћењу тог богатства на свакакве непотребности, и о крајњем осиромашењу као последици тога траћења.

Она говори и о томе како човек, освестивши се и дошавши к себи, промисливши и решивши да се врати многомилостивоме Оцу, са љубављу бива примљен и враћен у своје првобитно стање. И ко неће овде за себе наћи благу и корисну поуку? Ако се налазиш у Очевом дому, не жури напоље на слободу. Јер, видиш како се завршио такав покушај?! Ако си, пак, отишао и проћердао иметак, онда се брзо заустави. Ако си све утраћио и упао у крајњу беду, брзо се реши и – врати се. Јер, тамо те очекује свака снисходљивост, ранија љубав и обиље.

И овај последњи корак се показује као најнужнији. О томе није потребно опширно говорити. Освести се, реши да се вратиш, устани и пожури ка Оцу. Његово наручје те чека отворено, готово да те прими“. Свети Теофан Затворник

Ове недеље Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, у манастиру посвећеном Светом Јустину Ћелијском.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони из Епархије.

Владика Артемије обратио се присутним верницима пастирском беседом: „Пре недељу дана браћо и сестре, започело је празновање Васкрсења Христовога. Необично да то помињемо пре почетка поста, да управо тако, јер ово су припремне недеље. Четири припремне недеље које предходе Светом Великом или Часном посту, кроз који ми путујемо ка Васкрсењу Христовоме и нашем. Прошла недеља била је недеља Митара и Фарисеја, где се изнело Јеванђеље пред нас, које говори о највећем греху и највећој врлини. О греху гордости Фарисеја, и о смирењу онога Цариника Митара о коме Јеванђеље говори. То је поука за све нас браћо и сестре, како треба дочекати Свети и Велики пост, како га треба пребродити без бродолома, да би смо стигли у тихо пристаниште Васкрсења Христовога“.

После Свете Литургије, уприличена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.