Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља осма по Духовдану у Љуљацима

Недеља осма по Духовдану у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Добар човек из добре ризнице износи добро; а зао човек из зле ризнице износи зло (Мт. 12, 35). У ризници ћеш наћи оно што ставиш у њу: ако ставиш злато – наћи ћеш злато; ако положиш бакар – бакар ћеш и узети. Оно, и бакар се може издавати за злато, али ће зналац брзо приметити кривотворину. Шта да радимо како би у нашој ризници било једино злато, тј. у срцу – само добро?

Срце је, по природи, ризница добара. Зло је касније придошло. Стога узми анатомски нож пажње, па одвајај и одсецај неприродно. Зло ће, једно за другим, да отпада, а добро ће да јача и да се шири. На крају ће остати само добро. Ради се само о томе да се одреди шта је природно, а шта није. Данашње природњаке не слушај.

Код њих је све наопако: оно што је природно – код њих је неприродно, а што је неприродно – код њих је природно – зло зову добро, а добро зло. Ти, пак, гледај шта говори Господ у Јеванђељу, и свети апостоли у својим списима. Према њиховим указањима одређуј шта је природно. Тако ћеш сабрати много добра и моћи ћеш га износити из свога срца. Моли се Духу Светоме: Ризницо добара, уризничи добро у срцу моме.“ Свети Теофан Затворник.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, у недељу осму по Духовдану.

Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеномонаси и свештенођакони Епархије. У својој беседи Епископ Артемије је поздравио госте из Грчке архимандрита Евтимија, као и два брата хришћанина – Панајотиса и Лаврентија, који су дошли да виде како ми живимо, како Бога славимо и како Богу служимо.

Архимандрит Евтимије се обратио свим присутнима, и нагласио:

„Чудесно постоји и неко јединство данас међу јеретицима и екуменистима који настоје да на сваки начин ратују и побеђују православну Цркву Божију. Јединство вере код нас владико као што знате нападају многи и споља и изнутра. Ђаво се труди да међу нас посеје кукољ раздора уместо јединства вере тако да нисмо у стању да схватимо шта нам доносе јеретици екуменисти. Помолите се Владико да се сачува јединство вере и да се разраста вашим молитвама тако да достигнемо да подражавамо светитеље наше које прослављамо. Ја вам се захваљујем што сте ми дали прилику да по други пут доживим овде и осетим како јединство вере тако и заједницу Светога Духа. Молим вас да се молите за мене да и ја останем истрајан у овим тешким временима, за моју духовну децу који кроз мене данас моле од вас такође молитве. Да јединство вере стигне у сва места и у Грчкој и у Волосу и у Ларису и друга места као што је овде код вас. Тако да и они осете то јединство вере и заједницу Светога Духа која постоји овд међу вама. Захваљујемо се и позивамо вас да дођете и код нас доле у православну Грчку да нас и тамо благословите и поучите. Хвала много.“

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.