Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Православља у Љуљацима

Недеља Православља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Недеља Православља је победа Цркве као целине и Црква је тај победилац који се спомиње и прославља. Овога дана победе Цркве, сваке године се присећамо, да би се загрејали надом и јасно видели Онога Који се невидљиво за Цркву своју бори и толиким је победама овенчава. Стога, наша Света Црква првенствено слави Бога који је помогао да се сачува Православна вера кроз толике векове, кроз велике борбе против разних и многобројних насилника и моћника овога света, као и против свих унутрашњих непријатеља.

Црква је кроз векове увек била „војинствујућа“, стално се борила и бранила се, подносећи велике жртве и проливање невине крви, а и трпећи неописиве муке. У време многих и честих робовања, Православље је трпело од спољних непријатеља, а у време мира и слободе – од унутрашњих. Нестајали су и пропадали многи њени непријатељи, али Црква није никад изгубила битку. Падале су многе главе хришћанских мученика, али Црква није остала никада обезглављена.“

У недељу Православља, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У продужетку богослужења Епископ Артемије је са присутним монаштвом и народом, кренуо у литију око храма, носећи иконе у рукама, обележавајући и на тај начин победу Православља над иконоборством.

По повратку литије у храм, Владика је одслужио молебан и прочитан је Синодикон, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца.

У својој беседи Владика је истакао:

„Данас је браћо и сестре недеља Православља. Данас је дан победе праве и истините вере над свим непријатељима Цркве Божје и вере Христове. А та победа није извојевана ни лако ни брзо. Црква Божја је стотинама година водила борбу за очување праве и истините вере против разних учења, против разних јереси које су се појављивале повремено и порицале, негирале, квариле поједина учења Цркве Божије. Све је њих света Црква силом божанском која је дата Цркви поразила и победила. Али данас ова недеља православља посвећена је посебно једној борби, борби са иконоборством.“

Након Литије приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.