Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Православља у Љуљацима

Недеља Православља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је у Недељу Православља (13. март) свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење десетак свештенослужитеља. Светој Литургији је присуствовало бројно монаштво Епархије у егзилу и око 300 верника из свих крајева Србије. Сви они, вођени љубављу према јединој спасавајућој вери – Православљу, и према великом угоднику Божијем – Светом Василију Острошком, који је својом мироточивом икономтог недељног дана походио храм Светог Јована Крститеља, окупили су се у једном духу да Прославе победу Православља над јересима, и изразе своје сагласје са Светим Oцима седам Васељенских сабора.

У својој веома надахнутој архипастирској беседи Владика Артемије је говорио о победи Православља над иконоборачком јереси, при чему се осврнуо и на свејерес екуменизма, као збир свих јереси које је Црква осудила у ранијем периоду (беседа се у целини налази у прилогу). После Свете Литургије свештенство, монаштво и верни народ кренули су са иконама у Литију око храма певајући тропаре. После Литије одржан је молебан предвиђен за Недељу Православља, где су узнете молитве Господу за обраћање оних који су заблудели и отпали од Православне Цркве.

Свештено сабрање верних у Љуљацима у Недељу Православља имало је, стиче се утисак, једну додатну ноту радости и победе. Свакако, она је била резултат горуће љубави према Православљу и велике одлучности свих присутних да се истрајеу борби са најновијим искушењима која опет и опет потресају Цркву. Свештенство, монаштво и верни народ тог лепог недељног дана учинили су стога само једну смотру на љуљачком пољу испод Крсташ-барјака, смотру која у светлости ранијих победа Православља над јересима најављује коначно затирање и њихове суме – свејереси екуменизма.

Овде можете прочитати транскрипт беседе изговорене на Литургији у Недељу Православља.