Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља раслабљеног у Бадовинцима

Недеља раслабљеног у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

„Ето постао си здрав, више не греши, да ти се шта горе не догоди (Јн. 5,14). Грех не погађа само душу, него и тело. У неким случајевима је то врло очигледно. У другим случајевима то није тако јасно, премда истина да су болести тела све и увек од греха, и због греха – остаје истина.

Грех се збива у души и одмах делује на њу чинећи је болесном. Међутим, пошто је живот телу од душе, код болесне душе ни живот не може бити здрав. Наносећи мрак и тугу, грех не може благотворно утицати на крв у којој се налази основа телесног здравља. Но, ако се сетимо да грех одваја од Бога који је извор живота, и чини да човек долази у несагласност са свим законима који делују у њему самом и у природи – зачудићемо се како грешник уопште остаје жив после греха.

То је само по милости Божијој која чека покајање и обраћење. Из тога следи да болесник треба пре сваког другог дела да пожури да се очисти од греха и да своју савест помири са Богом. Тиме ће се поставити основа за благотворно дејство лекова.

Један знаменити лекар није приступио лечењу све док се болесник није исповедио и причестио Светим Тајнама. И што је болест била тежа, утолико је он упорније захтевао духовну припрему.“ Свети Теофан Затворник.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је у Недељу раслабљеног Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима.

Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеномонаси и свештенођакони Епархије у Егзилу.

Након Свете Литургије, присутни верници чули су душекорисну и пастирску беседу Епископа Артемија: „У Јеврејско време у Јерусалиму је била та једна бања Витезда, а Господ је дошао да исцели не тога једнога болесника, него да исцели цео род људски, и Он је створио једну другу бању Витезду која је распростата по целоме свету, и у свакој од тих бања људи, али сви болесници добијају своја исцељења. Та бања Витезда нова коју је Господ установио јесте Света Црква Божија. Једна Света, Саборна и Апостолска Црква, распростата од краја до краја васељене, и она лечи све болеснике од њихових болести. А шта је главна болест човека? И данас, и увек и до краја векова то су греси наши браћо и сестре. Од греха лечи ова нова бања Витезда. Али Господ свакоме од нас приступа и поставља то исто питање као и ономе болеснику: „Хоћеш ли да будеш здрав?“ Господ никога неће на силу да спасава, неће никога на силу у Рај да уводи, него тражи наш слободан пристанак.

Трепезу љубави је припремио настојатељ Катакомбе у Бадовинцима јеромонах Симеон.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.