Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља раслабљеног у Љуљацима

Недеља раслабљеног у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У периоду попразништва Светог Васкрсења Христовог наша Света Црква је одредила да се четврте недеље по Васкрсењу слави спомен чудесног исцељења раслабљеног, догађај описан у Светом Еванђељу. Овај догађај нам у најдубљем смислу разоткрива саму суштину читавог Спаситељевог домостроја спасења, који је Он „ради нас и нашега спасења“ извршио на земљи.

Род људски, тешко оболео од греха, потребовао је исцељење и то исцељење је неизмерном љубављу Очевом стекао у непоновљивој богочовечанској Личности Христа Исуса, у коме је род људски обрео и задобио и исцелитеља и исцељење, јер је Он Сам и Лекар и Лек, од најтежих болести од којих је оболео пали род људски – од греха и смрти.

О овој дубоко поучној еванђелској и спасоносној тајни у својој пастирској беседи говорио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско- метохијски у егзилу Артемије, након Свете архијерејске Литургије коју је и ове недеље служио у Светом љуљачком манастиру. Уз чиноначалствујућег Архијереја Свету Литургију је служило још шест свештенослужитеља и три јерођакона, клирика наше Епарије у егзилу, уз присуство верног народа, који је по обичају испунио сав храм љуљачке обитељи.

Након Свете Литургије у манастирској трпезарији је предложена скромна трпеза љубави, на којој су се сви присутни укрепили благодарећи Бога који нас спасава у Светој непромењивој Вери Православној, у којој је једино могуће наћи и Лекара и Лек за највећу слабост човечанства, а то су грех и смрт, од којих нека би нас све Господ исцелио и избавио. Амин.

Инфо служба

Овде прочитајте транскрипт беседе изговорене на литургији.