Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Први Молитвени црквенонародни сабор у Лозници

Први Молитвени црквенонародни сабор у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

„Спаситељ је у граду Самарјанке провео два дана. Тада су јој њени суграђани рекли: Сад не верујемо више због твога казивања јер сами… знамо да је ово заиста Спаситељ света, Христос (Јн. 4,42). И код свих је тако. Најпре се спољашњом речју људи призивају Господу, или, како је то сада код нас (православних) – путем рођења.

Међутим, када на делу окуси шта је живот у Господу, човек се већ Господа држи због унутрашњег сједињења са Њим, а не због спољашње припадности хришћанској заједници. Сви који се рађају у хришћанским заједницама управо то треба да поставе себи за закон, тј. да се не ограничавају само спољашњим припадањем Господу, него да се побрину да се унутрашње са Њим сједине, како би затим стално у себи имали осведочење да стаје у истини. А шта је за то потребно?

Потребно је у себи оваплотити Христову истину. Истина Христова је обнављање палога. И тако, обнови старог човека који се распада у лажљивим похотама, и обуци се у новог, сазданог по Богу, у правди и држању истине, па ћеш сам у себи знати да је Господ Исус Христос уистину Спаситељ не само света него и тебе лично“. Свети Теофан Затворник.

У недељу Самарјанке, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници уз саслуживање око тридесет свештеномонаха, свештеника и свештенођакона.

На Светој Литургији се скупио велики број верника из свих крајева Србије и Републике Српске. У својој беседи Владика је истакао: „Нека би Господ примио и наше данашње молитве, и наше данашње сведочење, јер ми смо овде дошли да прославимо овај велики празник али да обележимо један још велики празник, празник Цара Константина и његове мајке Свете Царице Јелене. Који уствари падају на сутрашњи дан, али их ми данас прослављамо овако саборно, јер је Цар Константин не само био велики по својој моћи, по снази, него и по вери. Њему се Господ јавио пред једну одлучну битку, и укрепио га знаком крста свога рекавши: „Овим побеђуј“.

Након Свете Архијерејске Литургије уприличена је свечана Академија, поводом прославе 1700 година Миланског Едикта.

Академију је отворио Његово Преосвештенство Епископ Артемије, а остали говорници протосинђел Наум, мр. Зоран Чворовић, др. Десанка Крстић, као и брат Милоје Стевановић изложили су своје ставове о ситуацији у Цркви, екуменизму, и осталим актуелним темама.

Протосинђел Максим је прочитао саборну Посланицу Епископа Артемија, који је позвао челнике Српске Православне Цркве да иступе из Светског савеза цркава: „После напред исповеђене вере и осуде јереси и јеретичких настојања,позивамо челнике Српске Православне Цркве, и све који су се делом или речима укаљали јересју екуменизма, да озбиљно схвате наше речи и јавно се покају, да иступе из свејеретичког зборишта званог Светски савет цркава, да одступе од унијатског и папофилског стремљења, као и од безбожног богослужбеног реформисања и сваковрсног нарушавања Светог Предања.Како не би и даље навлачили на себе осуду Отаца свих седморих васељенских сабора, и како не би и даље својим јеретичим исповедањем и деловањем себе одсецали од црквене пуноће,позивамо их да својим покајањем учине да у Српској православној цркви и шире завлада мир и процвета љубав у саборном једнообразном саслуживању са једнодушним исповедањем непромењене вере православне, онакве какву примисмо од светих Апостола и светих Отаца, преко нашег Светог Саве“.

Прочитајте комплетан текст саборне Посланице.

Након читања саборне посланице, Његово Преосвештенство Епископ Артемије се обратио присутним верницима са питањем: „да ли се усваја прочитана Посланица“, а окупљени народ је једногласно прихватио Посланицу. Тако је саборна Посланица усвојена.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.