Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Самарјанке у Барајеву

Недеља Самарјанке у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Спаситељ је у граду Самарјанке провео два дана. Тада су јој њени суграђани рекли: Сад не верујемо више због твога казивања јер сами… знамо да је ово заиста Спаситељ света, Христос (Јн. 4, 42). И код свих је тако. Најпре се спољашњом речју људи призивају Господу, или, како је то сада код нас (православних) – путем рођења. Међутим, када на делу окуси шта је живот у Господу, човек се већ Господа држи због унутрашњег сједињења са Њим, а не због спољашње припадности хришћанској заједници.

Сви који се рађају у хришћанским заједницама управо то треба да поставе себи за закон, тј. да се не ограничавају само спољашњим припадањем Господу, него да се побрину да се унутрашње са Њим сједине, како би затим стално у себи имали осведочење да стоје у истини. А шта је за то потребно? Потребно је у себи оваплотити Христову истину. Истина Христова је обнављање палога. И тако, обнови старог човека који се распада у лажљивим похотама, и обуци се у новог, сазданог по Богу, у правди и држању истине, па ћеш сам у себи знати да је Господ Исус Христос уистину Спаситељ не само света него и тебе лично. Свети Теофан Затворник

У пету Недељу после Васкрса, Недељу Самарјанке, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика се присутнима обратио са Јеванђељском беседом о жени Самарјанки Фотини.

Након Свете Литургије, приређена је трпеза љубави.

Протосинђел Наум, настојатељ манастира Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, побринуо се са својом братијом да се сви присутни и телесно укрепе.

Инфо служба