Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља седма по Духовдану у Врњачкој Бањи

Недеља седма по Духовдану у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

По вери вашој нека вам буде – рекао је Господ двојици слепаца и одмах им се отворише очи (Мт. 9, 29). Колико је вере, толико је и прилива Божанске силе. Вера је пријемник, уста и прихватилиште благодати. Као што су плућа код неког већа, а код неког мања, те једна примају више ваздуха а друга мање, тако је и вера код једног већа, а код другог мања, и једна прима више дарова од Бога, а друга мање.

Бог је свуда, све обухвата и покрива и радо обитава у душама људским. Међутим, Он у њих не улази насилно, иако је свемогућ, него кад га позову, будући да неће да нарушава власт човека над самим собом, Његово право власности над собом, које му је сам даровао. Онога ко се отвори вером – Бог испуњава. У онога, пак, ко се затворио неверјем, Он не улази, премда је и њему близак.

Господе, додај нам вере, јер је и вера Твој дар. Свако од нас је дужан да исповеда: Ја сам ништ и yбoг (Пс. 69, 6).

У седму недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Врњачкој Бањи, у Катакомби посвећеној Светом Апостолу Томи.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој недељној беседи Владика инсиприсан Светим Јеванђељем је рекао:

И данашње свето Јеванђеље говори о сили вере. Господ за време свога боравка на земљи пролазио је села и градове по Палестини, учио народ и чинио многобројна чудеса. Исцељивао болеснике од разних болести. И данас се помињу два слепца од рођења који су чули да необичан учитељ пролази туда и они изађу на пут и почну да вичу: „Исусе сине Давидов помилуј нас!“ И кад су му пришли и дошли тамо где је он ушао у једну зграду, Он их пита: „Верујете ли да то могу учинити?“ Тамо га на путу називају син Давидов а овде када их пита да ли верују они га исповедају за Господа – да Господе. И Господ завршава разговор са њима: „По вери вашој нека вам буде.“

Након Свете Литургије, трпезу љубави је приредио настојатељ Катакомбе јеромонах Роман, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.