Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља сиропусна и Свети Симеон Мироточиви у Новом Пазару

Недеља сиропусна и Свети Симеон Мироточиви у Новом Пазару

Print Friendly, PDF & Email

Велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси. Најпре био крштен у латинској цркви, но доцније ослободи се од те цркве и постане члан цркве православне. Најпре зависио у државном погледу од Грка, но доцније ослободио се те зависности и постао потпуно самосталан. Када је утврдио државу, и веру православну у држави, тада, по примеру свога сина Саве, прими монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добије име Симеон. Жена његова Ана такође прими монашки чин, добије име Анастасија и повуче се у женски манастир.

После две године иночества у Студеници Симеон оде у Свету Гору. Ту се настани најпре у манастиру Ватопеду, заједно са Савом. Отац и син проводили су дане и ноћи у молитви. Ту су саградили шест параклиса: Спаситељу, Бесребреницима, светом Георгију, светом Теодору, Претечи и светом Николају. Купе рушевине Хиландара и саграде диван манастир, у коме Симеон поживи само осам месеци па сконча. Кад је био на издисају, Сава га, по његовој жељи, положи на просту рогозину. Са очима управљеним у икону Богоматере и Спаситеља блажени старац изусти ове речи: „Всјакоје диханије да хвалит Господа!“ И пресели се ка Господу 13. фебруара 1200. Године.

У недељу сиропусну Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Дежеви поред Новог Пазара, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Такође је прослављен и Свети Симеон мироточиви данас, те је Владика Артемије извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива.

Пошто ове године празник Светог Симеона пада у прву недељу поста, Свети Симеон је прослављен данас у свим Катакомбама.

У својој беседи Владика се осврнуо и на почетак поста, који почиње сутра.

Дође пост, мати целомудрености тј. душевне чистоте. А какво је било време до тога дана? Време блуђења? Душа је блудела са свим што би јој се као пријатно пружало пред очима – и са лицима, и са стварима, а још више са греховним страстима. Сваки има своју страст којој у свему угађа. Но, сада учинимо крај томе. Нека сваки схвати своју Далилу која га веже и предаје злим непријатељима, и нека је напусти. И биће ти дано више него Сампсону: не само да ће коса, тј. благе мисли, израсти, и не само да ће се вратити снага, тј. јачина воље, него ће се и очи отворити, тј. ум ће постати светао и погледаће те Господ. Јер, сада се налазиш у правој светлости. Ево, сад је најпогодније време! Ево, сад је дан спасења! каже Свети Теофан Затворник.

Владика Артемије нас је током ових недеља припремао за Велики Часни пост и указао да је сада за нас време, време наших обнова, које ћемо учинити и кроз Свету тајну исповести и покајања.

Откриј своју срамоту да би се умио, покажи своје ране да би се исцелио, кажи све неправде своје да би се оправдао. Што безосећајнији будеш био према себи, већу ће сажаљивост Господ на теби пројавити, те ћеш отићи са слатким осећањем помиловања. То и јесте благодат Господа нашег Исуса Христа, која се даје онима који себе смиравају искреним исповедањем својих грехова.

У нади да ћемо се сви уз помоћ Божију умити, свима желимо срећан почетак Великог Часног поста!

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.