Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља слепога у Љуљацима

Недеља слепога у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У периоду од Васкрса до Спасовдана Црква у свом богослужбеном благочешћу свакодневно прославља Свето Васкрсење, док се током читаве године оно прославља сваке недеље.

У овом четрдесетодневном периоду Црква у свом пастирском, богослужбено-педагошком предању пажњи верника препоручује и износи оне моменте Христовог еванђелског чудодејства која разоткривајућу Његову божанску природу пројављују Његове васкрситељне силе и моћи, које подижу род људски и васкрсавају га из свих немоћи и болести, као и из оне највеће и најстрашније, а то је смрт.

Тиме Црква мајчински указује на највећи дар који је Господ донео људима, а то је Васкрсење и живот вечни у зајeдници са Њим.

У недељу слепога у Љуљацима у манастирском храму Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Артемије уз саслуживање клирика наше Епархије у егзилу.

У свом пастирском обраћању, у надахнутој беседи пред увек пуним љуљачким храмом, Епископ је појаснио смисао еванђелског догађаја, коме је управо посвећена ова шеста недеља по Васкрсу. У својој беседи, говорећи о Васкрсу, Епископ је подсетио да је Својим Свeтим Васкрсењем Господ хтео „да нам покаже и да нам докаже да човек није створен за смрт, него за бесмртни живот у Царству Небескоме“.

Остатак поучне и надахнуте беседе Његовог Преосвештенства доносимо у прилогу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.