Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Светих Богоотаца у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима

Недеља Светих Богоотаца у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу Светих Богоотаца, најближих сродника Христових по телу, 28. децембра/10. јануара, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру св. Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење 5 свештенослужитеља епархије. У својој архипастирској беседи Владика је истакао:

„Господ је дошао на земљу и тада је почела нова историја рода људскога. До тада су људи  живели у тами и у мраку, незнајући за правога Бога, незнајући ни прави смисао човека на земљи. А Господ је дошао и својим учењем показао људима ко је прави Бог и ко је прави човек. Прави човек је безгрешни човек. Зато се Господ Христос који је једини без греха, и назива Сином Човечијим. Пресвета Мајка Богородица која се удостојила да роди Спаситељ света, она је свога сина пратила кроз цео живот његов али нигде се није истицала. Њех глас се није чуо нигде сем у једној изузетној прилици. Она је све што је чула и сазнала слагала у срце своје као што вели Свето Писмо, и чувала у срцу своме, предајући себе и сина свога вољи Божијој.

Онако као што је рекла када јој је архангел Гаврило јавио да ће родити сина, она је рекла: Ево слушкиње Господње. И заиста целога живота она није ништа друго била него слушкиња Господња. И као таква она је сву бригу своју и о себи и о своме сину препустила Богу. Једино када је Господ у пунолетству своме изашао у народ и почео да проповеда и био позват на једну свадбу у Кани Галилејској, и Он и његови ученици први и његова мајка били су ту на свадби. И домаћин се нашао у невољи – нестало му вина за госте, за свадбаре, сватове. А замислите како се човек осећа када у таквој прилици види да не може да услужи и дочека оне који су му дошли на весеље.

И приђоше слуге Светој Богородици и  рекоше – немају вина. А ту Света Богородица онда изрече своје четири речи: Све што вам рекне учините. То су речи Свете Богородице записане у Светоме Писму. Оне су речене тим слугама домаћиновим и шта су урадили? Господ је наредио да донесу судове напуњене водом и он је ту воду благословио и претворило се у вино, које је било боље од онога које је до тада служио домаћин.

То је било и прво чудо Господа Христа и тиме је почело његово деловање међу људима. А те речи Свете Богородице – све што вам рече учините – упућене су не само тадашњим слугама тога домаћина, него и свима нама, браћо и сестре. И ми као хришћани дужни смо као слуге онога домаћина, као слуге Божје, да чинимо све што нам је Господ заповедио. Тако је и на крају када је Господ слао своје ученике после Васкрсења на проповед, рекао је: Идите и крстите све народе учећи да држе што сам заповедио.

Од тога да ли држимо заповести Божије, да ли чинимо оно што нам Он каже, што нам наређује, од тога зависи и наш живот и овде на земљи и вечни живот на небу ради кога је и Господ дошао да нама људима то омогући и да нам дарује“.

После Свете Литургије приређена пригодна трпеза љубави за све присутне од стране братства манастира.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.