Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Молитвени црквенонародни сабор у Лозници код Чачка

Молитвени црквенонародни сабор у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Арије је почео да пориче Божанску природу Сина Божијег и Његову једносуш(т)ност са Богом Оцем. И на њега се одмах подигла сва Црква, са свих страна света, једним устима исповедајући да је Господ Исус Христос – Син Божији јединородни, Бог од Бога, рођен, не створен, јединосуш(т)ан Оцу. Неко би могао да помисли да се ради о случајном одушевљењу за једномисленост.

Међутим, та вера је потом прошла кроз огњено испитивање када се на страну аријанаца преклонила власт и сила. Ни огањ, ни мач, ни гоњења нису могли да је истребе. Она се одмах свагде пројавила, чим је престао притисак спољашње силе. То значи да она саставља срце Цркве и суштину њеног исповедања. Слава Господу који у нама чува ту веру! Јер, док је ње, ми смо још Хришћани, макар и рђаво живели. Нестане ли она – и Хришћанству је крај. Свети Теофан Затворник

У недељу Светих отаца, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање великог броја свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

У својој беседи Владика Артемије је истакао:

Јер многи данас на жалост и ако певамо дивне стихире и песме у част светим Оцима, називамо их најлепшим епитетима: небеске звезде, Богоглагољива уста, златоусти и тако даље, али остајемо само на језику. Док у пракси у животу не подражавамо свете Оце, не чувамо њихову веру коју су нам предали, него окрећемо главу своју и поглед на разне стране, допадају нам се разна друга учења од папизма и екуменизма, до свих могућих јереси које данас потапају Православну веру нашу, као недавно поплава што је потопила земљу Србију. Ми данас овде сабрани и прошле године на овоме месту, ми смо се скупили и сабрали да заједнички саборно потврдимо и исповедимо своју веру у једну свету саборну и апостолску Цркву и све оно што је та Црква вековима учила, проповедала и која и данас проповеда, без обзира на оне који су од те вере одступили и који говоре да постоје многе Цркве и да их треба ујединити, без обзира на разлике које међу њима говоре.

После Свете Литургије одржан је Црквено-народни сабор и Духовна академија.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.