Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Светог Јована Лествичника у Кули

Недеља Светог Јована Лествичника у Кули

Print Friendly, PDF & Email

„Недеља Светог Јована Лествичника. Зашто њега усред поста Црква ставља као најсветију икону да би сви гледали у њега? Јован Лествичник. Ко је он? Човек који је доживео и написао Рајску лествицу. Доживео узлажење човека из пакла до Неба у Рај.

Он доживео лествицу од земље до Неба, лествицу која се протеже од дна пакла човекова до врха Раја. Доживео и написао. Врло образован, врло учен. Водио је душу своју путевима Христовим, водио је сву од пакла до Раја, водио сву од ђавола до Бога, водио је сву од греха до безгрешности.

И све то нам богомудро описао шта доживљава човек борећи се са сваким ђаволом иза греха.“ Преподобни Јустин Ћелијски

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој беседи Владика је нагласио:

„А данас четврта недеља, опет света Црква хоће да нас охрабри, да нам помогне. Изводи пред нас једнога дивнога светитеља светог Јована Лествичника који је доживео и проживео путовање човека од пакла до раја, од земље до неба. Не само да је доживео и проживео он него је то и у књигу записао и оставио нама као рајску лествицу по којој се људи, душа наша пење из овога света у онај вечни живот, у Царство небеско, у рај Божји. Та лествица коју је свети Јован Лествичник написао и проживео, састоји се од више тих степеница кроз које смо дужни да постепено усходимо и узлазимо са земље на небо. Има неких тридесет степеница. А шта су те степенице које је он нама оставио? Он није оставио него је само указао.“

Након Свете Литургије трпезу љубави за све присутне, приредио је протосинђел Максим, настојатељ Катакомбе са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.