Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Свих Светих у Љуљацима

Недеља Свих Светих у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Попразништво великог празника Силаска Светога Духа на апостоле завршава се празновањем Свих Светих. На овај дивни празник Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Г. Артемије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру светог Претече у Љуљацима. Његовом Преосвештенству су саслуживали клирици наше Епархије у пуној љуљачкој цркви.

Иначе, овај празник показује смисао целокупног домостроја спасења које је Господ за нас учинио овде на земљи, а који врхуни управо у Педесетници, када је рођена Црква Божја у којој се спасавамо. Сам смисао тог домострoja јесу управо сви светитељи Божји, они су на себи и собом показали испуњење тог домостроја које је Господ савршио на земљи и њиме усавршио нас људе, водећи нас од греха ка врлини, од нечистоте ка чистоти, од палости у светост, из смрти у живот, из пакла у Рај.

У својој пастирској беседи Његово Преосвештенство је управо подсетио да су светитељи плод тог духовног „дрвета“ званог Црква. Такође је подсетио да је вера основа свега што у свом труду на нашем спасењу приносимо Господу.

Оно што је ипак најбитније јесте очинско и пастирско, еванђелско позивање пастве, од стране Његовог Преосвештенства на духовну борбу, борбу против греха, јер је у њој запретена главна врлина која се од нас у овим тешким данима очекује, а то је: исповедање вере, тј. настојање да се не постидимо Господа у овоме свету, да истрајемо у православном веровању у Њега, увек и на сваком месту, да Га се не одрекнемо, како се ни Он нас не би постидео и одрекао пред Оцем Небеским. Зато је владика Артемије апеловао на светоимену паству наше Епархије да истраје на путу исповедања Господа, а то значи исповедања православне истине Цркве Божје, истине апостолске, светоотачке, истине Христове.

Молитвама Свих Светих нека Господ и свима нама дарује снаге, крепости, смелости и расуђивања, како би непоколебиво и до краја нашег земаљског битовања, па све до у вечност исповедали јединоспасавајућу веру Православну, живећи у њој и у Светој Цркви Божјој, у њој чуваној и на њој утемељеној.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.