Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља тридесета по Духовдану у Барајеву

Недеља тридесета по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Свети праоци. Заиста, велики људи! Ако уопштимо мисао којом се одређује њихова величина, добићемо следеће: истински велики људи су само они који испуњавају потврдну вољу Божију у односу на људски род, будући да много тога бива само по допуштењу Божијем.

Са друге стране, има силних делатеља који дејствују заобилазећи вољу Божију, или јој се чак супротстављају. Они изгледају велики, премда не сами по себи, него због великих противдејстава које промисао Божији предузима ради поништавања зла које су изазвали. Непосредну вољу Божију о вечном спасењу ми знамо.

Међутим, планови Божији о временском пребивању људи на земљи су сакривени од нас. Због тога је нама тешко да одредимо ко дејствује исправније, тј. по вољи Божијој. Само један одређени критеријум може да се призна као недвосмислен: онај ко дејствује противно одлуци Божијој о вечном спасењу људи не може се сматрати великим, ма каква била његова дела, будући да је очигледно да иде против откривене воље Божије.

И премда се та откривена воља Божија не тиче онога што је временско већ онога што вечно, ипак је несумњиво да једна воља Божија не може противречити другој.“

Свети Теофан Затворник

У новосаграђеној капели посвећеној Светом Јустину Ћелијском у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у ову тридесету недељу по Духовдану. Његовом Преосвештенству који је и началствовао Светом Литургијом, саслуживали су: протосинђел Варнава, јеромонах Игњатије, свештеник Жељко, и свештенођакони Дамјан, Паладије и Жељко.

Епископ Артемије је у беседи након Свете Литургије истакао „Ево и ова капела у којој се налазимо први пут, сада овако сабрани у великом броју, у пријатној атмосфери, не више у шатору у коме смо до сада били овде на овом месту, него у једној дивној капели. И она је плод вере. Пре годину дана када се кренуло са градњом овога објекта, без да кажемо икаквих средстава, ко је могао тада да верује да ће се ово дело Божије овако успешно и брзо завршити. А ето Бог је благословио преко добрих људи, преко жртава многих, које су одвајале од својих уста и давали овде, ово дело је завршено и зато ми данас и од данас, сваке недеље и празника да се сабирамо овде, да се Богу молимо, и да веру своју исповедамо.“

Трпезу љубави за све присутне монахе и вернике, припремио је настојатељ манастира  протосинђел Наум, са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.