Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља тринаеста по Духовдану у Љуљацима

Недеља тринаеста по Духовдану у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Марија је добар део изабрала (Лк. 10, 42). Успење Мајке Божије представља добар крај тога избора. Сам Спаситељ је при Њеном успењу у своје руке примио њену душу. Тога су се удостојили и многи свети. У разним облицима и степенима, исто доживљавају и сви који изабирају добар део. У тренутку избора надом се назире крај. Он се у извесном степену предосећа.

Након тога, труд, борбе и самопринуђавања делимично помрачују изабрани пут. Ипак, као звезда водиља ― остаје добри крај доброг дела. Он личи на ватру која у даљини светлуца путнику кога је на путу задесио мрак. Нада је подстицај снаге и поткрепљење трпљења и постојаности у започетом. Она сама јача вером. Вером се прави избор, надом се истрајава у избору, а трпљењем се долази до доброг краја.“ Свети Теофан Затворник.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, у недељу тринаесту по Духовдану, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима.

У својој духовној и пастирској беседи Епископ Артемије је ставио акценат на веру:

„А и сви који помињу Исуса Христа немају сви праву веру коју је Он донео и оставио својим апостолима а преко њих и свима нама осталима преко светих Отаца наших. То је вера неискварена, то је вера онаква чиста као што је Господ донео и предао људима. Не помућена или искварена људским мишљењем, људским умовањем, људском злом вољом и прелешћу ђаволском. Много је оних који себе називају хришћанима али мало је оних који га правилно исповедају и верују.“

Трпезу љубави за све присутне монахе и вернике, спремио је настојатељ Катакомбе протосинђел Варсануфије, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.