Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Нова година у Љуљацима

Нова година у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Троструки празник – Обрезање Господа нашега Исуса Христа, Свети Василије Велики и Нова година, у манастиру Светог Јована Крститеља је прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Г. Артемије, уз саслужење осам свештеномонаха и два свештенођакона.

После Свете Литургије одслужен је молебан пред почетак Нове године, а затим је Владика пререзао славски колач данашњем слављенику монаху Кипријану, сабрату црноречког братства у егзилу. На крају се Владика надахнутом беседом обратио верном народу (беседа се у целини налази у прилогу).

И на овај троструки празник љуљачка светиња била је испуњена ревнитељима Православља и истине из свих крајева Србије, што је празничну радост додатно увеличало.

Прослављајући саборно Светог оца Василија Великог, великог поборника Православља, лучу моралне чистоте и ревности, великог богослова и стуба Цркве, подсетимо се још једном његових речи упућених његовим гонитељима – јеретицима аријанцима и царским поданицима, који су претњама хтели да га приволе на своју јерес:

Да ли ћеш ми узети имање? Тиме нећеш себе обогатити, а мене нећеш осиромашити. Мислим да ти нису потребне ове моје вете хаљине и нешто књига, које сачињавају све моје богатство. Прогонства се не плашим, јер је сва земља, на којој боравим, моја, или боље, Божја. На муке и не гледам, јер ће ме одвести жељеном крају, и тиме ћеш ми добро учинити, јер ћеш ме брже послати Богу моме – На примедбу царевог поданика: Нико ми тако смело није говорио – Светитељ је одговорио: Јер ти се није десило да разговараш с епископом: ми у свему осталоме понашамо се смирено и кротко, али када неко хоће да нам узме Бога и правду његову, ми тада не гледамо ни на кога.

Доведен у Антиохију епарховом суду и упитан, зашто се не држи цареве вере, он је неустрашиво исповедио своју Православну Веру: Не дај Боже, да скренем од праве хришћанске вере, и пођем за безбожним аријанским учењем, јер сам од Отаца примио да држим и славим веру у једносушност. Ни судијина претњa смрћу није га поколебала: Дао Бог да за истину пострадам, и да се од окова тела разрешим, јер то одавно желим, само се ви не одреците свога обећања.

Ето речи и исповедања правог пастира стада Христовог, ето светлости под којом се дела и речи Владике Артемија требају посматрати да би се најбоље разумели. Ко има очи да види и уши да чује нека види и чује и нека прослави Оца Небескога који и у наше време има своје истините слуге и пастире и имаће их до скончанија вјека. Амин.

 

Овде можете прочитати транскрипт беседе коју изговори Епископ Артемије 14.1.2011. на светог Василија Великог.