Почетна / ЧЛАНЦИ / Страни / Анти-екуменистички блок: О Хришћанима који одају пошту умрлим јеретицима

Анти-екуменистички блок: О Хришћанима који одају пошту умрлим јеретицима

Print Friendly, PDF & Email

СВЕТИ КАНОНИ СУ ВЕОМА СТРОГИ ПРЕМА ХРИШЋАНИМА КОЈИ ОДАЈУ ПОШТУ УМРЛИМ ЈЕРЕТИЦИМА (пдф)

bulovic-xy

Свети Јустин Поповић (Црква га прославља 14. јуна):

„Ниједна јерес није се толико радикално и толико тоталитарно побунила против Богочовека Христа и Његове Цркве, као што је то учинио Папизам…
(Свети Јустин Поповић, „Човек и Богочовек“, издање Астир, Атина 1993, 6. издање, стр. 159. Превео на грчки о. Атанасије Јевтић).

sarana22

Свети Никодим Светогорац (Тумачи 9. и 34. Канон Лаодикијског Сабора):

(Канон 9): „…Сви који припадају Цркви, тј. православни верници, не треба да иду на гробља јеретика, где су сахрањени поједини познати јеретици, или на места где су сахрањени њихови мученици;(…)
Не треба да иду к њима, православни Хришћани, нити да се моле, нити да траже исцелење, тј. да им одају пошту или да ишту излечење својих болести. А који би то учинили, одређује овај Канон да се одлуче привремено, док се не покају и исповеде да су сагрешили. Погледај и 45. Канон Светих Апостола (тај Канон наређује одлучење клирика који се заједно моле са јеретицима)“.

(Канон 34): „…9. Канон (претходно наведен) само одлучује оне одлазе на гробове лажних мученика јеретика, …док овај (34-ти) анатемише оне који тамо иду, јер су пренебрегли истинске Мученике Христове, оделивши се тако од Бога, и отишли су лажним мученицима, са свим својим срцем и расположењем душе…“.

(Свети Никодим Светогорац, Пидалион (Крмчија) умног Брода, Једне Свете Католичанске и Апостолске Цркве Православних, Солун 2033, стр. 424, 424 и 433).

www.augoustinos-kantiotis.gr
Уредник А. Капланоглу, тел. +306974931881- Грчка