Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Обавештење: Свети Сава у Љуљацима

Обавештење: Свети Сава у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Монашење на Вечерњу 26-1-2011

Светосавска приредба 27-1-2011

На Вечерњем са почетком у 17:00 у манастиру светог Јована Крститеља у Љуљацима Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Артемије обавиће монашењe неколицине младих искушеника у чин мале схиме.

И у условима прогона умножава се број оних који се спасавају. Пракса монашења младих, жељних монашког подвига и истинског духовног живота, која је била широко заступљена у манастирима Епархије рашко-призренске све до изгона Епископа Артемија, наставља се и у условима прогона.

Црква мора живети, било у условима мира, било у условима гоњења. И број оних који се спасавају не зависи од спољашњих околности, од благостања или од прогона. Благодат Божија делује увек, у свим временима, бирајући себи изабране сасуде преко којих ће се изливати, привлачећи и упућујући младе душе у тајне живота по Христу.

Архипастир Епархије рашко-призренске наставља своју мисију од Бога му поверену. Током 20-годишњег боравка на трону Епархије, као и током претходног 13-годишњег подвига у пустињи Црне Реке, замонашено је и заветовано Богу мноштво младих душа.

Данас, у прогонству, они који желе истински монашки живот и подвиг, долазе и даље искусном пастиру и лекару људских душа, предајући му себе у послушање, и преко њега у послушање Богу, да би кроз њега, као и многи пре њих, примили и спознали благовољење Божије о њима.

И гле, не одоше Иринеју Гавриловићу, постављеном за Патријарха Српског, нити одоше г-ну Јевтићу, бившем епископу захумско-херцеговачком, нити… Moже ли се благодат Божија свезати и усмерити да делује како то људи хоће? Да може, они би то вероватно до сада учинили.
На сам дан прославе светог Саве након Архијерејске Литургије, у манастирској цркви, биће организована Светосавска приредба.

Поред учесника који су програмом већ предвиђени, могуће је да учешће у програму Светосавске приредбе узме свако присутно дете које има спремљен рецитал или песму о светом Сави.

Сви који желе могу доћи и присуствовати чину монашења на вечерњој служби, као и сутрадан светој Литургији и Светосавској приредби, на сам дан прославе светога Саве.