Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година у Барајеву

Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Троструки празник – Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година, свечано је прослављен у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његовог Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око 250 верника.

По завршетку Свете Литургије одслужен је молебан пред почетак Нове године. Након молебана Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог Василија Великог принео Владика Наум, свечар светог Василија.

Потом се Владика Ксенофонт архипастирском беседом обратио присутном народу. У својој беседи Владика је поучио присутни народ:

„Врло често тражимо изговоре за своје слабости и за своје пропусте, а погледајте Господа Христа који дође да постане човјек, погледајте Господа Христа који дође да покаже и другим људима који су потпуно чули ту Његову рјеч. тај Његов глас, тај тихи глас чули у срцу своме, чули и одлучили да га испуне. Ако су могли они, можемо и ми, браћо и сестре, свако по својим моћима. Ниједан светитељ не личи један на другога, свак има своје врлине, свак има нешто по чему је био карактеристичан, или по своме великом подвигу, испосништву или по своме ћутању или по својој дубокој богомисленој мудрости, као на пример Свети отац Василије Велики који нам је оставио те и дивне поуке монасима. Поготову ми монаси много га поштујемо и много га волимо као учитеља монаштва. И сваки хришћанин треба да га прославља, сваки хришћанин треба да га слави, као једнога од нас, као једнога између људи који се уздигао и дошао до таквих небеских висина.

Сви ми, браћо и сестре, да се учимо, да се поучавамо и да извршавамо све оно што нас је Свети отац Василије Велики за живота свога научио, како ваља чувати вјеру православну, како ваља ревновати за догмате вјере православне, како ваља Христа свједочити, не само својим ријечима него и својим дјелима.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом се присутнима поучном беседом обратио Владика Наум а хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ извео је пригодан програм.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.