Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Педесетница – Силазак Духа Светога на Апостоле у Кули

Педесетница – Силазак Духа Светога на Апостоле у Кули

Print Friendly, PDF & Email

„Свршила се икономија кашег спасења! Дејства свих Лица Пресвете Тројице у овом делу су од сада ступила на снагу. Што је благоволео Бог Отац, што је у себи испунио Син Божији – сада је Дух Свети сишао да удели верујућима. Јер, спасење наше је по предзнању Бога Оца, освећењем Духа за послушање и кропљење крвљу Исуса Христа (I Пт. 1,2).

Тога ради се и крштавамо у име Оца и Сина и Светога Духа, обавезујући се да држимо све што нам је заповедио Господ (Мт. 28, 19-20). Они који не исповедају Пресвету Тројицу, не могу имати удела у спасоносним дејствима Њених Лица, и стога – ни спасење не могу стећи.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносуш(т)ној и нераздељној, која нам је предала исповедање о себи! Оче Сведржитељу, Слове и Душе, у трима Ипостасима пресуштаствено и пребожанствено сједињавајуће јестаство, у Тебе се крстисмо и Тебе благосиљамо у све векове“. Свети Теофан Затворник.

На празник Педесетницу – Силазак Духа Светога на Апостоле, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули, у Катакомби где је овај празник храмовна слава.

Домаћин овогодишње славе био је брат Лука из Руменке, а залог славског колача за следећу годину преузео је чтец Коста из Новог Сада.

После Свете Архијерејске Литургије служено је вечерње на коме су верници клечали, и плели венчиће од траве.

Ти венци се носе кући и стављају поред иконе или кандила.

У својој празничној беседи Владика Артемије је рекао: „Али данас поред овог великога празника и славља ово је уједно и крсна слава ове наше богомоље, ове наше катакомбе овде под овим шатором у овој мало просторији овде где се сабирамо сваке недеље и празника да славимо Бога и да се учимо вери нашој православној не само шта да верујемо него и како ту веру нашу да чувамо. Исто онако као што су свети апостоли до силаска Светога Духа били неписмени, били неучени, обични рибари обичне занатлије и плашљиви људи јер су се рекосмо они разбежали приликом хватања њиховога учитеља а касније су од страха од Јудеја били закључани у неким просторијама у Јерусалиму.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.