Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Педесетница у Љуљацима

Педесетница у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На Свети и велики празник силаска Светог Духа на Апостоле у манастиру Љуљаци, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије. Његовом Преосвештенству саслуживали су клирици наше Епархије у егзилу, свештеници, свештеномонаси и свештенођакони.

Овај сверадосни празник, заједно са братством Љуљачке обитељи и клирицима наше Епархије, прославио је и велики број светосаваца који су испунили и препунили храм овог светог манастира.

Поред венаца који се по традицији плету од траве и цвећа којима се на данашњи дан украшавају цркве, овај свети дан красила је и посебна радост због величине и значаја овог благодатног празника, толико значајног у домостроју нашега спасења.

У својој пастирској поучној беседи, Његово Преосвештенство је, говорећи о смислу овог празника, указао управо на ту особиту радост овог празника, када у самој ствари славимо рођендан наше Мајке – Цркве, а тиме и рођендане свих нас у духовном смислу, будући да смо у недрима те Мајке – Цркве сви духовно рођени.

По богонадахнутим речима богопросветљеног и преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, главна тајна овог празника и јесте откривање те „најмилије светајне Божје“ а то је да: „Дух Свети изграђује Цркву“ – у којој се спасавамо дејством све Свете Тројице од Оца, кроз Сина у Духу Светоме, како о томе сведочи и Свети Василије Велики, знаменити отац и учитељ Цркве Христове.

Његово Преосвештенство је такође подсетио да се због значаја овог празника он, попут Божића и Васкрса, такође празнује три дана. У прилогу овог извештаја доносимо беседу Његовог Преосвештенства.

У нади и молитви да ће Дух Свети, као Дух Истине, донети и даровати Цркви Својој коначну победу и тријумф над безакоњем и јересима, које је урушавају изнутра, настављамо да у тој нади празнујемо тридневно торжество овог Господњег празника, празника Цркве Христове у најпотпунијем смислу те речи.

Инфо служба

Транскрипт беседе погледајте у пдф формату.