Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петровдан у Леушићима

Петровдан у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

„Симон Петар и Симон Волх. Непријатељи Хришћанства воле често да наводе примере великих чудотвораца међу незнабошцима, да би тиме лаковерне обманули, хришћанску веру унизили a незнабоштво, чародејство, гатарство, сатанинство и свако шарлатанство узви-сили. Нема сумње да и сатана преко слугу својих покушава чинити чудеса, но сва та чудеса његових слугу не потичу из човекољубља, сажаљења, милосрђа и из вере у Бога него из гордости, себичности, сујете и човекомржње.

Хришћанин треба да се научи из историје апостолске разликовати чудеса божанска од сатанских обмана и фантазија. Нека се само сети апостола Петра и Симона Волха. Нека упореди чудеса Петрова са тобожњим чудесима Симоновим. Апостол обраћао камена срца људи у срца благородна, лечио болесне, васкрсавао мртве, и то све молитвом и вером у живога Бога; Симон Волх пак задивљавао људе ђаволским привиђењима.

Апостол Петар био је друг Божији, a Симон Волх друг и штићеник развратног цара Нерона, који је скончао самоубиством. Чудеса факира незнабожачких спадају у врсту привиђења и обмана Симона Волха. Кao што усијан песак личи издалека на воду, тако и „чудеса“ факирска личе на животворна чудеса хришћанска.“ Свети Владика Николај.

Празник првопрестолних апостола Петра и Павла, и ове године је прослављен у Леушићима.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика је извршио чин сечења славског колача као и благосиљања жита, које је припремила настојатељица мати Варвара са својим сестрама.

Обраћајући се верницима Епископ Артемије је у својој беседи говорио о Светим Апостолима Петру и Павлу, и рекао да и ако је један био обичан рибар, а други школован човек у вери Христовој били су једнаки.

„Данас има много оних који гоне праву веру који гоне Господа Христа, који гоне његове следбенике. У виду разних погрешних учења, разних јереси, разних заблуда или из неких других побуда и разлога, али као што су апостоли били непоколебиви у своме уверењу и вери тако и данашњи прогнаници Христа ради и они су утврђени, уверени у исправност свога пута на коме истрајавају на томе остају и тиме сведоче да је истинска Црква једна и једина у овоме свету, да не постоји много цркава, јер једина права вера православна у којој је могуће човеку стећи спасење. Да су ту веру проповедали апостоли Петар и Павле, да су је потврдили свети Оци, свети Јован Златоусти, свети Василије Велики, Григорије Богослов и многи други, да је Свети Сава ту веру проповедао нашем народу и оставио њу нама као аманет да је чувамо и сачувамо да по њој живимо и да њој учимо наша млађа поколења“ – истакао је Епископ Артемије у својој беседи.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.