Почетна / АУТОРИ / Митрополит Пирејски / Митр. Пирејски: Остајем при својим ставовима!

Митр. Пирејски: Остајем при својим ставовима!

Print Friendly, PDF & Email

serafimospireosПоводом недавног документа Синода Грчке Цркве упућеног свим Архијерејима Грчке Цркве, којим се прослеђује писмо Патријарха Српског Иринеја о казнама према Епископу Артемију, Митрополит Пирејски Серафим, који је као члан Синода потписао поменути документ, претрпео је доста критика у јавности због тобожњег одступања од свог претходног исправног става о анти-каноничности рашчињења Епископа Артемија.

Једна од критика била је упућена и од стране Уредништва часописа Православна Штампа. Митрополит Пирејски је одговорио Уредништву, наглашавајући да није променио своје ставове о не-канонском рашчињињу Епископа Артемија, кога и даље признаје као јединог канонског Епископа рашко-призренског.

Преосвећени Митрополит Пирејски г. Серафим својим писмом Православној Штампи:

1. Изјављује да остаје при својим ставовима о анти-канонском рашчињењу Преосвећеног рашко-призренског г. Артемија

2. Додаје да је ове своје ставове изнео пред Свети Синод Грчке Цркве

3. Указује да је одлука Синода Грчке Цркве донета прегласавањем и да је он гласао против

4. Наглашава да је обавезан да потпише одлуке које су донете већином гласова

У наставку доносимо писмо Митрополита Пирејског објављено у часопису Православна Штампа,

Уредништво

shara3

 

Многопоштовани г-не Уредниче,

У Вашем цењеном издању Свегрчке Православне Заједнице Православна Штампа од 22-4-2011 бр. 1876, у чланку објављеном на првој страни „Припрема се одлучење Преосвећеног Артемија“, који сте Ви потписали, налазе се коментари којима се изражава изненађење и забринутост, јер се у Посланици Светог Синода Грчке Цркве упућеној свим њеним Митрополитима, којом се прослеђује садржина документа Његове Светости Патријарха Српског Иринеја, а који се односи на случај Преосвећеног Епископа рашко-призренског г. Артемија, међу члановима Синода налази и моје име. Поводом те забринутости обавештавам Вас следеће:

1. Читавој јавности је већ познато да је суштинском снагом Одлуке Шестог Одсека Врховног Суда Републике Грчке (Арео Пага) под бр. 1410/2010, потврђено да су прогон, свргнуће и рашчињење Преосвећеног Епископа рашко-призренског г. Артемија од стране Српске Цркве исконструисани, неутемељени и потпуно анти-канонски. Трула грађевина интриганата сурвала се с буком и уништена је. То сам објавио и то објављујем свим својим малим моћима.

2. На седници Светог Синода, током које смо, од стране Председника Синода Високопреосвећеног Архиепископа Атинског и Свегрчког г.г. Јеронима Другог, обавештени о претходно поменутом писму, опширно сам доказао нарушавање Свештених Канона и цивилног Права од стране Најсветије Српске Цркве, насилним изгнањем Преосвећеног г. Артемија са Косова и Метохије по наредби Америчко-ционистичког фактора, чији је Косово и протекторат, износећи истовремено и сплетке против заиста мученичког Епископа рашко-призренског, при чему су моји ставови сачувани у Записнику.

Међутим, Управни Органи Цркве, сагласно Канонском поретку али и световном Законодавству, функционишу и одлучују по Саборском систему, предатом од Светих Апостола, већином гласова, потчињавајући се чврстом Канонском принципу „нека важи глас већине“ (6. Канон Првог Васељенског Сабора и 19. Антиохијског Помесног Сабора). Сагласно томе у Записнику са поменуте седнице записан је мој глас против, али је одлука о прослеђивању донетих одлука од стране Најсветије Српске Цркве донета већином гласова и сходно томе ова евидентна и свима позната процедура требало је да одагна сваку Вашу забринутост за моје тобожње одрицање од (познатих) ставова. Уосталом, све Одлуке колективних органа издају се и потписују од свих њихових чланова, који имају право да своје неслагање унесу само у Записник.

3. Као потврду мојих познатих ставова у вези Преосвећеног г. Артемија, и поводом неисправног екуменистичког пута Најсветије Српске Цркве, наводим да намеравам да отворим велико питање пред Светим Синодом, чији сам члан током овог периода, због неприхватљивог кршења Божанствених и Свештених Канона и богослужбеног Канонског поретка, посебно 50. Канона Светих Апостола и 59. Канона Шестог Васељенског Сабора, и подражавања Римокатоличке парасинагоге, скорашњим (17-4-2011) заједничким „крштењем“ 550 ученика основних и средњих школа испред свештеног Храма Светог Марка у Београду, од стране викара Патријарха Српског, Епископа хвостанског г. Атанасија, организованог од стране Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, обливањем водом преко главе, саобразно, као што смо већ напоменули, Римокатоличком изопачењу Свете Тајне. Ова анти-каноничност, нажалост, у Српској Цркви постоји још из времена Аустроугарског ропства, за време владавине Марије Терезије (1717-1780), и пошто је, сагласно већ поменутом 50. Канону Светих Апостола који је потврђен Васељенским и Помесним Саборима, неопходни саставни елемент Свете Тајне Крштења троструко погружење у освећену воду, показује се као крајње анти-канонски улазак наше Српске једноверне браће у Тело Једне Свете Католичанске и Апостолске Цркве, и отвара велики Канонски проблем за нас, који општимо са њима.

Надајући се да сам развејао Вашу забринутост,
остајем са ватреним празничним молитвама

+ Серафим Пирејски

Превод са јелинског
Архимандрит Симеон

Напомена

1 Писмо Митрополита Пирејског Епископу Артемију

2 Митрополит Пирејски: Одговор Митрополиту Амфилохију