Почетна / АУТОРИ / Протосинђел Евтимије / Јеромонах Евтимије: По томе ће познати да сте моји ученици

Јеромонах Евтимије: По томе ће познати да сте моји ученици

Print Friendly, PDF & Email

Господ наш Исус Христос нам је рекао по чему ће се познати да смо ученици његови, а то је ако будемо имали љубави међу собом. На другом месту у светом Еванђељу нам је потврдио која је то пак највећа љубав коју можемо пројавити једни према другима, а то је да ко живот свој положи за ближњег свог.

Речено нам је такође да добар пастир живот свој полаже за овце своје. Свакоме пастиру је постављен овај зенит љубави као циљ и мерило свога односа према пастви и Богу, који га је и поставио на узвишену пастирску службу и послушање.

 

Ових дана у катакомби у Жеровници земља је показала небу једну чудесну слику. Због карактера актуелног прогона, овај пут овце су чувале свога пастира Епископа Артемија. Браћа и сестре су стражарили оне ноћи када је Епископ наш био међу нама. И наредних дана када смо чули за планове савремених гонитеља хришћана,[1] да пошто-пото желе да нас истерају из Жеровнице, добровољно стражарење је настављено због братства светосавске катакомбе.

Заиста, стадо пројављује љубав према својим пастирима спремношћу на жртву, не марећи за себе а тиме и своје породице о којима такође брину. Раније се видело да претње нису празне а намере и методе гонитеља нам нису непознате. Изрека каже, што сејеш то ћеш и пожњети. Дакле ако сејеш љубав, љубав ћеш и пожњети, или ако сејеш ветар, пожњећеш олују. А Господ рече, по међусобној љубави (оној која је спремна и да пострада за ближњег), ће познати да сте моји ученици. Нема дакле другог мерила. Посета нашег Старца и Епископа у недељу Мироносица је донела велику радост и то је радост коју нам већ сада нико не може одузети.

Оно што карактерише читав период актуелног прогона у српској Цркви је да већина оних који га прате, нису спремни да страдају. Задржавају се на месту посматрача и теоретског хришћанства, и жалосно ћуте у време жестоког прогона и рушења Цркве. Неизмерно пак радује што има душа спремних на еванђелску жртву, док са друге стране неизмерно жалости што има много оних који одбијају крст који им се нуди а тиме и образац победе.

12. мај 2011.
Жеровница

Настојатељ
светосавске катакомбе
Јеромонах Евтимије

————————————————————————————
[1] Нека се никоме не учини назив савремени гонитељи хришћана претеран или смешан, јер заиста где су савремене катакомбе следствено је да постоје и савремени гонитељи