Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Одржана дванаеста седница Српског националног већа Косова и Метохије

Подсећање: Одржана дванаеста седница Српског националног већа Косова и Метохије

Print Friendly, PDF & Email

snvkim_650ГЛАСНИК КиМ број 104, 5. април 2002.

Српско национално веће Косова и Метохије на својој дванаестој седници одржаној 30. марта 2002. године у конаку манастира Грачанице
 расправљало је о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и о положају и стању српске заједнице након потписивања Споразума о сарадњи Југославије и Унмик-а. Седницом је председавао председник СНВ-а епископ Рашко-призренски др Артемије (Радосављевић). После свестране расправе Веће је усвојило следеће ЗАКЉУЧКЕ: 

 

 1. Српско национално веће је констатовало да је безбедност Срба и даље угрожена од албанских екстремиста и терориста. Карактеристична је појава организованог притиска па и убистава Срба у местима која су од стратешког значаја за опстанак Срба на Косову и Метохији. Сви ови напади на српску заједницу, као што је најновији случај убиства жене Српкиње у Липљану, су у функцији даљег изгона српског становништва и дестабилизације стања на Косову и Метохији. Ради остваривања овог циља користе се добро увежбане методе купопродаје српске имовине интензивиране нарочито последњих месеци.

Веће очекује да би УНМИК могао отварањем испостава УНМИК-полиције, састављене од полицајаца Срба из КПС-а и међународних полицајаца, превентивно јако утицало на безбедност у неким, сада недовољно заштићеним српским срединама. Исто тако, потребно је да УНМИК као и Координациони центар за Косово и Метохију што хитније израде план за безбедност и слободу кретања српског народа на Косову и Метохији, као и да се хитно донесе Упутство за имплементацију уредбе 2000/17. О овери уговора у посебним географским зонама, како би се спречила продаја српских кућа и имања и на тај начин онемогућило етничко чишћење Срба са Косова и Метохије.

2. СНВ КиМ својим активним деловањем ради на имплементацији Резолуције 1244 Савета безбедности ОУН, као и на Споразуму о сарадњи СРЈ и УНМИК-а.

Веће са жаљењем и огорчењем констатује да и поред напора које чини на реализацији и имплементацији поменутих аката, као и осталих уредби које је међународна заједница донела на Косову и Метохији, нема довољно позитивних помака, како по питању повратка Срба и обнове и реконструкције српских кућа, тако и по питању улагања у пројекте из области привреде за српску заједницу на Косову и Метохији којих је и до сада било веома мало. Такође, Веће упозорава да је у задње време присутна тенденција одстрањивања и елиминисања како представника, тако и осталог кадра који подржава напоре СНВ КиМ на овом плану. Оваквом дискриминацијом чланова СНВ КиМ, као и тражењем политички подобних људи од стране неких представника међународне заједнице, онемогућава се даљи прогрес започетог процеса, анулирају се ионако слаби резултати, а на тај начин се српска заједница збуњује и тера у даљу изолацију и нестајање са ових простора.

Због тога Веће захтева хитан састанак са Специјалним представником генералног секретара, како би га известило о врло тешкој ситуацији у којој се налази српска заједница на Косову и Метохији, и да заједнички изнађу могућност за решавање поменутих проблема, како би могли да наставе даљу сарадњу за добробит свих заједница на Косову и Метохији.

3. Српско национално веће поново истиче да је одлука о стварању Коалиције Повратак мудра и од далекосежног значаја. То је, у овом тренутку, једини могући пут да Срби на Косову и Метохији организовано делују у прелазним институцијама Покрајине на стварању услова за свој опстанак и повратак осталих, прогнаних Срба.

Веће, међутим, не може, а да овога пута не изрази своје незадовољство и неслагање са ситуацијом у Коалицији Повратак у којој се испољава страначка пристрасност. Зато, учесници Седнице поново упозоравају да Косово и Метохија није страначко и партијско, већ национално и државно питање. Државну политику према Косову и Метохији дужне су да спроводе све странке и партије без обзира да ли су на власти или у опозицији.

4. Учесници Седнице изражавају своје незадовољство и упозоравају Владу Републике Србије и српску јавност да се Координациони центар за Косово и Метохију споро организује и не функционише како се то од њега очекивало. Координациони центар се још није, благо речено, „спустио“ на косовско-метохијске просторе. Зато Веће захтева да Координациони центар хитно успостави своју административну структуру, отварањем канцеларија у свим српским срединама на Косову и Метохији, онако како је предвиђено програмом рада Центра, како би се дата обећања српском народу на Косову и Метохији испунила, а тиме обезбедио њихов опстанак, као и повратак оних који су протерани са простора Косова и Метохије.

5. Веће је, поново, истакло потребу цивилне регистрације српског становништва на Косову и Метохији. Истакнута је важност ове регистрације како за будуће изборе, тако и за опстанак Срба на Косову и Метохији уопште. На тај начин би се после 30 година дошло до тачног податка о томе колико је стварних Срба на Косову и Метохији, чиме би престало са приказивањем лажних статистичких података који показују да Срба на овим просторима нема више од 10%. Због тога, Српско национално веће Косова и Метохије позива Савезну и Републичку владу и председника Координационог центра за Косово и Метохију да у сарадњи са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији (УНМИК, ОЕБС) организују цивилну регистрацију српског становништва које се налази ван Косова и Метохије, а чија регистрација није обављена у попису гласача пред новембарске изборе. Регистрацију цивилног српског становништва, оног које је на Косову и Метохији, тако и изван овог подручја, неопходно је организовати хитно због краткоће временског периода до септембарских локалних избора на Косову и Метохији.

6. Учеснике ове Седнице посебно забрињава чињеница да редовни попис становништва Србије који се организује у првој половини априла 2002 године, не обухвата и Косово и Метохију.

Да ли да то схватимо као сигнал да смо ми косовско-метохијски Срби који се грчевито држимо за скут мајке Републике Србије од ње одгурнути и одбачени?

Очекујемо да се ова запањујућа неправда према нашем народу на Косову и Метохији исправи те да се планирани попис обави на читавој територији наше државе.

 

Председник СНВ КиМ

епископ Рашко-призренски и косовско-метохијски

+АРТЕМИЈЕ