Почетна / АРХИВА / Подсећање: Срби централног Косова одлучно против Штајнерове политике

Подсећање: Срби централног Косова одлучно против Штајнерове политике

Print Friendly, PDF & Email

Гласник КиМ број 155, 17. април 2003. године

МИРНИ ПРОТЕСТ СРБА ЗБОГ ПРЕНОШЕЊА ОВЛАШЋЕЊА УНМИК-А 

КИМ Радио Грачаница 9.4.2003. године

Више од хиљаду Срба централног Косова окупило се данас у центру Грачанице, како би изразили протест против политике шефа УНМИК-а Михаела Штајнера и његове одлуке о преносу овлашћења на косовске институције.

Од говорника присутнима се први обратио лидер СНВ-а северног Косова Милан Ивановић. Милан Ивановић је поновио да и после четири године међународног присуства на Косову, српски народ доживљава егзодус. У тренутку када није испуњен ни један услов за нормалан живот Срба, право на рад, повратак расељених, безбедност и слобода кретања и расветљавање судбине киднапованих и несталих, шеф УНМИК-а Михаел Штајнер преноси власт на косовске институције и помаже у стварању независног Косова, рекао је Ивановић. – Он је Албанцима предао законодавну, извршну и судску власт, још је остало да под плаштом мултиетничности створи и албанску војску и призна независност Косова.

Од међународних представника власти тражимо пуно поштовање резолуције 1244 СБ, нарочито, онај део који се односи на повратак наше војске и полиције у српским срединама у Покрајини и истакао да КПС полиција и КЗК никада не могу да штите и бране Србе. Пре одржавања локалних избора Штајнер је Србима обећао децентрализацију која није спроведена до данас, зато ће Срби, не само на северу већ и у свим срединама на Косову и Метохији, организовати своје изборе на којима ће изабрати своје представнике власти, рекао је Милан Ивановић.

Са скупа је упућен позив свим Србима да напусте УНМИК-ове општинске структуре власти и представницима коалиције Повратак да напусте косовски Парламент. Такође је истакнуто да званични државни органи Србије и Црне Горе треба да од међународне заједнице одлучније захтевају решавање проблема јужне српске покрајине, јер свако одлагање иде у прилог Албанцима који желе независно Косово.

Подпредседник СНВ-а централног Косова Рада Трајковић, истакла је да данашњи митинг није тренутак за политички маркетинг. Срби ће имати своје изборе у свим деловима Косова, а народ ће на њима изабрати своје лидере и људе којима верује. Данас смо овде да кажемо да се у Европи и на Балкану Срби убијају зато што су Срби, нагласила је Трајковић. На скупу су прочитани и телеграми подршке Удружења студената са Косова и Метохије, као и Удружења расељених Срба „Кућни праг“ из Ниша. Протест је протекао без инцидената. Нови митинзи заказани су за сутра у Лепосавићу и за недељу дана у Косовском Поморављу.

 

Срби не прихватају статус националне мањине у својој држави КИМ Радио

ПОРУКЕ СА ПРОТЕСТА У ГРАЧАНИЦИ

 

9.4.2003. године, Грачаница

Са овог скупа, из Грачанице, домаћој и светској јавности поручујемо:

Ни један Србин неће живети у независној држави Косово.

На Косову и Метохији грубо се крше људска права српске и других неалбанских заједница. На жалост, то се чини у присуству оних од којих очекујемо да нам пруже заштиту.

Зато, данас, са овог места захтевамо и поручујемо:

-Да се омогући повратак расељених и прогнаних са Косова и Метохије.

-Да се расветли судбина киднапованих и несталих лица од доласка снага КФОР-а и Мисије УН-а на Косово и Метохију.

-Да се испоштују одлуке из Резолуције Савета безбедности 1244 и Кумановског споразума, те да се према томе омогући повратак полицијских снага Србије и војске Србије и Црне Горе.

-Тражимо поштовање наших људских права, зацртаних међународним повељама и конвенцијама, неке од њих су:

– право на живот;

– право на слободу кретања;

– право на уживање и располагање личном имовином;

– право на школовање;

– право на здравствену заштиту;

– право на рад и запошљавање.

– Не прихватамо преношење надлежности на етнички чисте, албанске институције у којима не можемо да остваримо своја права, и зато такву одлуку сматраћемо необавезујућом за српски народ.

-Да је време да посланици Коалиције Повратак и општински одборници напусте скупштине у којима је њихова улога пуко декорисање амбијента зарад интереса албанске заједнице и оправданости мисије УН-а.

-Да се омогући формирање српских општина.

-Да се реализује договор о децентрализацији.

-Да запослени изађу из институција које од данас постају албанске, јер ми до њих не можемо ни да одемо, а камо ли да остваримо неко од својих права.

Збор грађана, Грачаница

Срби не прихватају статус националне мањине у својој држави.

 

ПОРУКА ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА СРБИЈЕ И СЦГ

 

9.4.2003. године, Грачаница

Од државних органа Србије и заједнице Србија и Црна Гора захтевамо:

Да Влада Србије настави смернице које је зацртао покојни премијер др Зоран Ђинђић за Косово и Метохију.

Да енергичније инсистирају на реализацији и потпуној имплементацији Резолуције 1244, као и свих усвојених докумената о Косову и Метохији.

Да и Министарство спољних послова заједнице Србија и Црна Гора предузме енергичне кораке према Савету безбедности у спречавању кршења Резолуције 1244, као и преношења овлашћења Специјалног изасланика Генералног Секретара на привремене институције Косова и Метохије и пред Саветом Безбедности покрене поступак за смењивање господина Штајнера.

Упозоравамо да уколико овај глас савести остане „глас вапијућег у пустињи“ српска заједница задржава право да тај чин преноса овлашћења на привремене институције Косова и Метохије сматра необавезујућим за себе, а своје неслагање изражаваћемо свим демократским средствима, што подразумева и одржавање јавних протеста у свим местима на Косову и Метохији.

 

ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ ПОДРЖАВА И ПОЗДРАВЉА ПРОТЕСТНИ СКУП У ГРАЧАНИЦИ

 

ЕРП КИМ Инфо-служба

ДЕЧАНИ 9.4.2003. године

Епископ Артемије, председник СНВ КИМ, који због црквених дужности није могао данас да присуствује протестном скупу у Грачаници, послао је поруку којом подржава решеност српског народа Косова и Метохије да изрази протест против проалбанске политике шефа УНМИК-а Михаела Штајнера. Епископ Артемије је у манастиру Високи Дечани дао изјаву за Инфо службу Епархије рашко-призренске и поручио:

„Овај данашњи протестни скуп у Грачаници показује чврсто опредељење српског народа на Косову и Метохији да се демократским средствима бори за слободан и достојанствен живот и друштво у коме ће бити поштована људска права свих грађана без обзира на њихову етничку припадност. Срби јесу за сарадњу са свима онима који раде на испуњењу Резолуције 1244, али не могу да подрже политику која води ка нестанку Срба и стварању етнички чистог албанског Косова“, рекао је Епископ Артемије.

„Подршка народа ставовима СНВ Косова и Метохије и СНВ Северног Косова, која је изражена на протестима у Косовској Митровици и данас у Грачаници, сасвим јасно показује расположење које влада међу Србима у свим деловима Покрајине. Ово је уједно и најгласнија порука представницима Коалиције ПОВРАТАК и властима у Београду да више није могуће под постојећим условима учествовати у раду институција које не раде на имплементацији Резолуције 1244 и стварању мултиетничког друштва, већ на стварању независног Косова у коме нема будућности за Србе и остале не-Албанце.“

„Истовремено, својом намером да се настави са протестима широм Косова и Метохије, СНВ КИМ и СНВ Северног Косова одлучни су да се иста политика спроводи на целој територији Косова и Метохије и да демократска борба за права Срба не значи никакву поделу Покрајине, јер она цела треба да остане у саставу Србије. Захтеви за проглашење независног Косова и Метохије су позиви на промену међународних граница Србије и Црне Горе и представљају опасну претњу за мир и стабилност на Балкану и Европи. Зато свесрдно подржавам протестне скупове у К. Митровици и Грачаници као и протесте који ће се убрзо одржати и у осталим деловима Косова и Метохије. Апелујем на Србе широм Покрајине да мирно и достојанствено изразе своје захтеве истрајавајући у праведној борби за своја права и слободу“, изјавио је владика Артемије за Инфо-службу ЕРП КИМ у манастиру Високи Дечани.

 

ДВОЈИЦА АЛБАНАЦА НАПАЛИ НОЖЕМ СРБИНА У ГОРАЖДЕВЦУ И НАНЕЛИ МУ ПОВРЕДЕ НА ЛИЦУ

 

ЕРПКИМ Инфо-служба

Пећ, 8. април 2003. год.

Синоћ, 7. априла, у 21.45 Србина СВЕТИСЛАВА СИМОНОВИЋА (40) из села Гораждевац у општини Пећ напала су ножем двојица Албанаца и нанели му повреде на лицу. Након пружене прве помоћи у амбуланти у Гораждевцу Симоновић се опоравља и налази се ван животне опасности. Напад је потврдила и УНМИК полиција у свом данашњем извештају не наводећи етничку припадност повређеног и нападача, као ни друге детаље везане за инцидент.

Према локалним српским изворима из Гораждевца СИМОНОВИЋ се око 21.30 враћао главним путем према својој кући. Поред њега се зауставило возило у коме су била двојица Албанаца који су се представили као радници Електрокосова и почели да се распитују око наводних проблема у оближњој трафо-станици. Након краћег разговора са њима један од двојице Албанаца зарио му је изненада нож у образ и нанео повреде на лицу. Албанци су одмах побегли са лица места својим возилом, а Симоновићи су случај пријавили УНМИК полицији и КФОР-у.

Данас је, како сазнаје ЕРП КИМ Инфо-служба, у Гораждевцу одржан састанак на коме су локални Срби из села изразили велику забринутост због овог најновијег напада. Албанци се иначе слободно крећу главним путем који пролази кроз село иако Србима кретање ван атара села није безбедно већ четири године.

Према још непотврђеним информацијама двојица нападача су приведена у полицијску станицу у Пећи одакле су пуштени након краћег испитивања. Локалним Србима је представник УНМИК-а саопштио да могу да покрену тужбу на суду.