Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Свака деоба која је у народу јесте једна трагедија за сам тај народ

Подсећање: Свака деоба која је у народу јесте једна трагедија за сам тај народ

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 125, 28. август 2002. године

Састанак Српског националног Већа Косова и Метохије

Превазилажење ранијих тензија и различитости

У Манастиру Грачаница данас је одржан састанак Српског националног Већа Косова и Метохије и Српског националног Већа Северног Косова. Данашња седница била је наставак састанка одржаног 16. августа у манастиру Сопоћани код Новог Пазара.

Српско национално Веће Косова и Метохије на седници одржаној у конаку манастира Грачаница расправљало је о положају Срба на Косову и Метохији и о перспективама њиховог даљег опстанка на овим просторима. На седници је било речи и о могућем повратку свих протераних са ових простора. Веће је прихватило информацију председништва СНВ Косова и Метохије о регистрацији СНВ-а као удружења Срба Косова и Метохије које окупља све патриотске и демократске снаге без обзира на њихову партијску припадност.

На седници Већа одлучено је да се прихвати извештај о сопоћанском скупу 16 августа 2002 године на коме је дошло до обједињења и превазилажења ранијих тензија и различитости ставова између СНВ Косова и Метохије и СНВ северног Косова. Да се убудуће сви проблеми Срба на Косову и Метохији решавају заједнички и договорно уз усаглашавање ставова са представницима власти наше државе. Веће је изразило забринутост због ситуације настале покушајем хапшења доктора Милана Ивановића и истакло да треба изаћи у домаћу и светску јавност како би се избегла свака манипулација у вези са тим случајем. Као посебан проблем Веће је истакло решење статуса за Косово и Метохију које види у оквиру Србије и Југославије као њиховом интегралном делу. Поводом предстојећих локалних избора Веће је са жаљењем констатовало да све претходне радње у смислу политичких и организационих мера нису благовремено предузете од стране представника наших власти.

 

СНВ Косова и Метохије

Закључци са седнице СНВ КИМ

Манастир Грачаница, 24. август 2002. год 

Српско национално Веће Косова и Метохије на својој тринаестој седници одржаној 24. августа 2002. године у конаку манастира Грачаница, расправљало је о положају Срба на Косову и Метохији у овом тренутку, перспективама њиховог даљег останка (опстанка) на овим просторима и о могућем повратку оних који су протерани са ових простора. Веће је прихватило информацију Председништва СНВ-а Косова и Метохије о регистрацији СНВ-а Косова и Метохије као удружења Срба Косова и Метохије које окупља све патриотске и демократске снаге без обзира на њихову партијску припадност, с тим да прихватају, залажу се и подржавају смернице овог Већа, које су као документ усвојене на Сабору СНВ-а одржаном октобра 1999. године. Седницом је председавао председник СНВ-а Косова и Метохије епископ рашко-призренски др Артемије (Радосављевић).

После свестране расправе Веће је усвојило следеће:

Закључке

  1. Веће је са задовољством прихватило извештај о Сопоћанском скупу од 16. августа 2002. године на коме је дошло до обједињења и превазилажења ранијих тензија и различитости у ставовима између СНВ-а КиМ и СНВ-а северног Косова и изразило спремност да се убудуће сви проблеми Срба на Косову и Метохији решавају заједнички и договорно, усаглашавајући увек своје ставове са представницима и носиоцима власти наше државе Србије и СРЈ.
  2. Веће је забринуто стањем у северном Косову, посебно у Митровици. Сви смо одлучни у ставу да истина о оптужници и покушају хапшења др Милана Ивановића изађе у целости у домаћу и светску јавност, како би се избегла свака манипулација тога случаја.
  3. Веће је, након извештаја представника Коалиције Повратак који су били у делегацији Срба у Вашингтону на позив америчког Института за мир и заједно са представницима албанске заједнице разговарали о стању на Косову и Метохији и перспективама заједничког живота и решавању проблема у Покрајини, подржало став представника Коалиције Повратак да се о статусу Косова и Метохије не може преговарати без представника власти Србије и Југославије као и да се било каква решења мимо Резолуције 1244 не могу наметати. Решење статуса за Косово и Метохију Веће види у оквиру Србије и Југославије, као њиховом интегралном делу. Веће, међутим, изнова и опет са жаљењем констатује да на овом питању државе Србија и Југославија као и њихови носиоци власти немају јасан став као ни иницијативу према међународној заједници, односно владама утицајних земаља, како би се омогућио опстанак и повратак Срба на Косово и Метохију, али и сачувао државни суверенитет на овој територији. Стога, Српско национално Веће апелује на председника СР Југославије и председника Владе Републике Србије, као и на све носиоце власти у Србији и Југославији да што је могуће пре изграде јасну стратегију према Косову и Метохији. Она мора бити јасна и обавезујућа за све релевантне чиниоце власти у Србији и Југославији како би се очувао њихов државни и национални интерес на Косову и Метохији.
  4. Поводом предстојећих локалних избора на Косову и Метохији, Веће са жаљењем констатује да све претходне радње у смислу политичких и организационих мера нису благовремено предузете од стране представника наших власти.

а) Није се благовремено захтевала измена бирачког система па је српска заједница доведена у неравноправан положај.

б) Није се благовремено тражио додатни број Срба у општинским скупштинама чиме би се успоставио равноправнији однос између српске и албанске заједнице.

в) Није се адекватно и благовремено пришло регистрацији бирача српске заједнице као и сама контрола регистрације од стране ове заједнице и држава Србије и Југославије.

г) И поред више апела и захтева СНВ-а Косова и Метохије није се покренуо поступак опште регистрације Срба који се налазе изван Косова и Метохије, а ова регистрација била би од врло великог значаја за будуће изборе за српску заједницу на Косову и Метохији као и за читав процес решавања питања на овој територији.

д) Није се благовремено приступило пријављивању учесника на локалним изборима на Косову и Метохији, као ни благовременом избору најбољих и најкомпетентнијих кандидата за представнике у општинским Већима као и стварању Јединствене листе за српску заједницу нарочито у општинама где је она у мањини чиме је створена реална могућност да у неким општинама не добијемо ни једног представника, уместо да нам припадне број мандата сразмеран проценту становништва. Али и у оним општинама у којима је српско становништво пре рата било у већини, као у општинама Ново Брдо и Штрпце, може се догодити да уместо освајања власти у њима, останемо у мањини.

Зато, Веће сматра да овакво стање српске заједнице пред локалне изборе изискује свестрану анализу и захтева хитно предузимање мера, како би се благовремено могла донети права одлука о изласку на предстојеће изборе.

  1. По питању децентрализације Веће здушно подржава активности које су до сада учињене у том смеру од стране групе експерата, јер је децентрализација кључни корак у даљој изградњи мултиетничког Косова и Метохије, у коме ни једна заједница (па ни Српска) неће више бити дискриминисана, него ће све имати подједнаке шансе да граде заједничку будућност на овим просторима.
  2. Српско национално Веће Косова и Метохије тражи од Савезне и Републичке Владе као и од Републичке изборне комисије да активније, у политичком и организационом смислу, реализује председничке изборе за све заједнице на Косову и Метохији. Веће, такође, захтева од представника међународне заједнице да УНМИК и КФОР омогуће и обезбеде слободне изборе за председника Србије на Косову и Метохији и тиме испоштују Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Исто тако, Веће позива све заједнице на Косову и Метохији да учествују на овим изборима и тиме дају свој пуни допринос изградњи заједничке будућности на Косову и Метохији.
  3. Веће са жаљењем констатује да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији још увек врло тешка, и то пре свега за српску заједницу. И ако постоји њено привидно побољшање, суштински се она није изменила, јер се и даље, свакодневно, врше напади на Србе и пљачка њихова имовина, као што је најновији случај у Доњој Брњици. Злочинци и криминалци још увек се налазе на слободи, а сваки покушај њиховог хапшења праћен је додатним немирима и тензијама. Подржавање злочинаца од стране једног дела албанске заједнице додатно узнемирава српску заједницу, као и све остале људе мирољубиве оријентације, што може довести до несагледивих последица. Стога, СНВ захтева од УНМИК-а и КФОР-а да буду доследни у започетим активностима, као и да интензивирају своје деловање са циљем проналажења и извођења пред лице правде свих злочинаца и криминалаца који раде на дестабилизацији не само подручја Косова и Метохије, него и читавог Балкана.

Председник Српског националног
Већа Косова и Метохије
Епископ Рашко-призренски
АРТЕМИЈЕ

 

Седници СНВ КИМ у Грачаници нису присуствовали представници СНВ Северног Косова због почетка предизборне кампање председника Коштунице. Председништво СНВ Северног Косова је обавестило СНВ КИМ да иако због оправданих разлога неће бити присутни у Грачаници СНВ Северог Косова и даље остаје доследно одлукама Сопоћанског скупа на коме је усаглашена стратегија међусобне сарадње и подршке два СНВ.

Информативна служба Епархије рашко-призренске и косовско метохијске

 

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски гг. Артемије (Радосављевић):

Свака деоба која је у народу јесте једна трагедија за сам тај народ

Ових дана дошло је до два сусрета представника Српског националног већа за Косово и Метохију из Грачанице и Српског националог већа за северно Косово из Косовске Митровице. Један састанак је био био у манастиру Сопоћани, а други у Београду. У Београду су се састали са представницима власти СР Југославије и Републике Србије – председником Коштуницом и премијером Ђинђићем. Питамо владику Артемија, председника СНВ КиМ из Грачанице о томе како је дошло до помирења и шта оно представља.

– Искуство нас учи, каже епископ рашко-призренски Артемије, да свака деоба која је у народу јесте једна трагедија за сам тај народ, а поготово за нас на Косову и Метохији, који пролазимо кроз можда најтежи период у историји српског народа. Деоба, или неслагања између два Српска национална већа, онога из Грачанице и онога са севера Косова доста нас је коштало. Сазнање да своје проблеме можемо решавати ако смо јединствени ако смо заједно учинило је то да је иницијатива за сусрет у Сопоћанима пре недељу дана дошла од СНВ за северно Косово. Разуме се, ми смо увек били за сарадњу и слогу у српском народу. Веома радо смо прихватили тај предлог и организовали сусрет , први после три године, у манастиру Сопоћани. Разговарали смо о појединим проблемима који се тичу српског народа на целом Косову и Метохији. Мислим да смо дошли до тог обједињавања свих релевантних снага српског народа на Косову и Метохији.

Који су следећи кораци?

– Следеће је да се та сарадња настави, а прилика за то је управо седница СНВ за КиМ заказана за 24. август у Грачаници. Позвани су и надамо се да ће се одазвати представници Срба са севера Косова, тако да ће се овај начин сарадње, помирења наставити и у будућем периоду. Све остале проблеме требаће да решавамо заједнички.

Какав је био став у погледу др Милана Ивановића?

– Управо мислим да је случај др Ивановића била та иницијална каписла која је покренула потребу за приближавањем и обједињавањем свих релевантних на Косову и Метохији. У Сопоћанима смо заузели став да треба све учинити како би истина о случају Милана Ивановића изашла у домаћу али и у светску јавност. Дакле, ми сматрамо да на др Ивановићу не постоји никаква реална кривица која би захтевала лежање у затвору. Али, ако има кривице, ми желимо она буде јавна, да она изађе у јавност и онда ко је крив и одговоран за било шта, он ће по закону и одговарати. Међутим, ми немамо поверење у косовско правосуђе, где човека ухвате, стрпају у затвор и онда испитивање траје годину-две дана и на крају се покаже да је он невин. Ми нисмо желели да то буде случај са Миланом Ивановићем или било којим другим човеком, без обзира да ли је Србин или Албанац. Дакле, оно што треба учинити је да свако буде доступан правосуђу али и да правосуђе буде истински правосуђе, а не нека врста одржавања равнотеже између обе заједнице.

Јуче је био састанак код председника СР Југославије и код премијера Србије г. Ђинђића. Шта је ту било?

– Управо у Сопоћанима смо дошли до заједничког става да ми који још живимо на Косову и Метохији не можемо све своје проблеме ни решавати ни решити без подршке и помоћи Београда. Онда смо и одлучили да затражимо пријем код председника државе г. Коштунице и код премијера Владе републике Србије. Тај сусрет је био заказан за јуче, кад је и одржан. На оба састанка и код једног и код другог председника биле су присутне углавном исте теме – питање решавања проблема северне Митровице и Милана Ивановића. Код наших домаћина смо наишли на пуно разумевање и спремност да учине све како би истина постала јавна, изашла у јавност, а исто тако и да се пружи подршка и правна и политичка др Ивановићу како не би без разлога лежао у затвору. Очекујемо да г. Штајнер, тако је јуче речено, изнесе све доказе, ако их има. Он је најављивао да располаже доказима о наводној кривици др Ивановића. Остаје да се то види, али о томе ће стручњаци, правници разговарати и знаће се најбоље решење. Дакле, било је о томе говора, али и о многим другим проблемима са којима се сусрећемо – питање децентрализације власти на Косову и Метохији. Београдски разговори и договори око децентрализације су доста одмакли и надамо се да ће то бити могуће спровести тако да Срби у својим заједницама могу да решавају своје основне административне проблеме, да се не излажу малтретирању одлазећи у те велике општинске центре као што је Приштина, Пећ… Било је такође речи о предстојећим изборима, како председничким тако и локалним на Косову. Углавном смо се сви сложили да је потребно изаћи на те изборе. Једнима се потврђује јединство Косова као интегралног дела републике Србије, а другима се омогућава Србима да имају своје представнике у институцијама власти.

Да ли ће се формирати заједничка листа за локалне изборе?

– Што се тиче изласка на локалне изборе, ту предстоји још доста усаглашавања и разговора. Још није јасно да ли ће се ићи са јединственом листом, или ће се ићи у више колона. Било је мишљења да тамо где су Срби у огромној већини да се може ићи са више странака, а где су у мањини, да тамо иде јединствена листа. Како ће бити – то још није потпуно усаглашено. Надамо се да то може бити тема за разговор сутра на седници СНВ Косова и Метохије, где ће вероватно бити разговора и о тим предстојећим изборима и начину изласка на њих.

Да ли није то опасно, да се не деси да су Срби у већини, па изгубе?

– То од нас, од Срба то зависи да ли ће се то десити или неће, али ми се надамо да неће. Срби на Косову и Метохији схватају да ако не учествујемо на изборима да и не постојимо. А циљ је да се покаже да нас има бар онолико колико нас стварно има – ни више али ни мање од тога.

Какав је став по питању просвете и здравства, како ће се оне финансирати?

– По питању просвете и здравства став је г. Коштунице и г. Ђинђића и свих нас који смо били на разговорима је да то остане у ингеренцији републике Србије, односно наших министарстава, тако да држава преузма на себе и плаћања тих служби. Једино тако можемо имати своје програме и своју здравствену заштиту, онако како одговара нашем народу. Јер, када би се укључили у косовске установе, када нису искристалисани јасни ставови, бојим се да би се то одразило врло негативно по српску заједницу. Тамо се, на састанку, постигла пуна сагласност да ће те службе бити плаћане од стране надлежних министарстава тако да ћемо имати извесну самосталност по тим питањима. Све ово спада у питање децентрализације, као и остала питања која се односе на организовање социјалних служби, питање пензија, плата, издавање докумената…

У сваком случају, сматрамо да су ови састанци, као овај јуче у Београду, овако обједињени и заједнички од великог значаја и за саму београдску стварност. Надамо се да обједињавање Срба на Косову и Метохији може да послужи као, ако смем да кажем, неки позитиван пример да дође до већег јединства власти и у самом Београду. Доста нам је, заиста, цепања и дељења и дробљења, јер нас је то увек много коштало.

Разговор водио Бранислав Скробоња