Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Терористички напад на српску децу код Гораждевца

Подсећање: Терористички напад на српску децу код Гораждевца

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 165, 15. август 2003. године

У рафалној паљби коју су непозната лица јуче отворила из аутоматског оружја на српску децу која су се купала на реци Бистрици недалеко од Гораждевца, општина Пећ, убијено је двоје и повређено најмање петоро српске деце.

У пећкој болници су преминули Панта Дакић (10) и Иван Јововић (20), док се Богдан Букумирић (15) и Никола Богићевић налазе у критичном стању. Теже су рањени Драгана Србљак (14), Ђорђе Угреновић (20) и Марко Богићевић – изјавила је Слађана Тодоровић из Гораждевца, која је била са повређеном децом у болници у Пећи.

Богдан Букумирић је хеликоптером пребачен у Београд на ВМА. Албанци су каменовали возило Милована Павловића који је покушао да пребаци неку од рањене деце у болницу у Пећи. Павловић је задобио повреде руке, аутомобил му је уништен и запаљен, а нападачи су тукли и рањено дете у Павловићевим колима.

– Око стотину деце из Гораждевца се купало на Бистици, 500 метара далеко од центра села, када су око 13.30 сати непозната лица отворила рафалну паљбу из аутоматског оружја. Испаљена су три рафала. На лице места су прво стигли мештани Гораждевца и један локални полицајац, док се на припаднике КФОР-а и УНМИК полиције чекало врло дуго, па је и увиђај на месту напада извршен сувише касно. Терористи, који су пуцали у децу, имали су довољно времена да побегну и склоне се на неко безбедно место. Припадници војне мисије УН су помогли да се рањена деца пребаце од Гораждевца до пећке болнице, где су лекари, поштовали лекарску етику и пружили рањеној деци неопходну помоћ, али је особље било изузетно непријатељски расположено према малим рањеницима и њиховим пратиоцима.

У Гораждевцу данас влада велика узнемиреност и страх. У селу влада потпуни мук. Мештани су окупљени у центру села, где пале свеће и полажу цвеће. Снаге КФОР-а и УНМИК-а јуче нису дозволиле монасима из манастира Дечани и Пећке патријаршије, који су одмах дошли у Гораждевац да уђу у село, па су они чекали до двадесет два сата.

– Ово је незапамћени злочин. На Косову и Метохији већ четири године нема српске војске и полиције па нам сада убијају децу. До сада су на српску децу бацали бомбе, газили их колима, а сада их мучки убијају и кад се купају у реци – изјавио је Епископ рашко-призренски Артемије, поводом терористичког напада код Гораждевца. Епископ Артемије је данас око поднева стигао у Гораждевац.

Српско село Гораждевац налази се недалеко од Пећи и о његовој безбедности брину италијански војници из састава КФОР-а. У њему је остало да живи скоро 1.000 Срба, што је двоструко мање од броја становника које је село имало пре доласка мисије УН на Косово и Метохију. Село има основну и две средње школе: техничку и економску, а његови житељи се снабдевају неопходним намирницама за живот уз помоћ војника, полиције или приликом редовних пратњи до северног дела Косовске Митровице.

 

Информативна служба

Епархије Рашко-призренске

14. август 2003. године

 

АПЕЛ И ИЗЈАВА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ПАВЛА ПОВОДОМ НАЈНОВИЈЕГ ЗЛОЧИНА У  ГОРАЖДЕВЦУ

 

У Гораждевцу јединој српској метохијској енклави која је опстала на својим огњиштима после великог изгона и избеглиштва народа 1999.г. догодио се страшан злочин: побијена су невина деца на купању. Нема и не може бити већег злочина од таквог убијања невине и безазлене деце за које нема оправдања. Онај који то чини убија човечност у себи уништавајући своју и свога народа будућност.

Изјављујући очинско саучешће родитељима и родбини побијених, обраћамо се по ко зна који пут властима у земљи и представницима Међународне заједнице да створе напокон и омогуће макар право на живот Србима на Косову и Метохији, лишеним свих других права, а пре свега да уклоне предуслове и узроке оваквих злочина кроз хитно спровођење у живот 1244. одлуке Савета безбедности.

Обраћамо се и часном Албанском народу на Косову и Метохији као и привременим косовским органима власти да зауставе ова и оваква све учесталија насиља и злочине који настављају да се врше на Косову у име тог народа, а на његову штету и моралну срамоту. Подсећамо и њих и себе на оно што нам је познато свима из старог и новог свељудског искуства: зло ником добра не доноси и неће донети; као и на то да на злочину и непочинству нико није саградио ни своју ни туђу срећу. Духовни и морални Божји Закони, уграђени у судбине света и народа, то су посведочили и потврдили безброј пута кроз историју до дана данашњега.

 

АЕМ и Патријарх српски

+ Павле

 

ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ ПОСЕТИО ГОРАЖДЕВАЦ

 

Гораждевац, 14. август 2003.

Епископ рашко-призренски Артемије данас је посетио српско село Гораждевац надомак Пећи у коме се јуче догодио масакр над српском децом која су се купала у реци Бистрици. Обраћајући се окупљеном народу на протестном скупу који је одржан у центру села епископ Артемије је најоштрије осудио масакр над децом рекавши да је „ово злочин не само оних који су повукли обарач већ и оних који су их одгајили и упутили на тако нешто и који их крију од руке правде“. „Скоро сви злочини над Србима остали су до сада некажњени, укључујући злочине у Старом Грацком, Ливадицама као и недавни покољ породице Столић у Обилићу“, рекао је владика Артемије.

Епископ Артемије је позвао народ да остане присебан у болу и апеловао је на међународне представнике да починиоце овог гнусног злочина што пре приведу лицу правде.

Након обраћања епископа Артемија становницима Гораждевца Проф. Др Милета Букумирић је у име иницијативног одбора за протест прочитао протестно писмо Генералном секретару Уједињених нација Кофи Анану:

 

ПРОТЕСТНО ПИСМО КОФИ АНАНУ

 

Дугогодишње насиље над Србима на простору Косова и Метохије кулминирало је јуче у Гораждевцу када је извршен незапамћени злочин над недужном децом, својствен само варварима или људима поремећеног ума. Гораждевац је доживео трагедију највећу од постанка до данас на почетку 21. века захваљујући Вашој неодлучности или неспремности да истини погледате у очи. И овом приликом, по ко зна који пут се показало да је пропала Ваша мисија на Косову и Метохији. Међународна заједница је претрпела срамоту пред читавим светом јер јуче је проливена крв невине деце, која нису стасала ни да помисле зло другоме и Вас је попрскала.

Шта још треба да се деси да схватите ко је жртва, а ко су терористи фашисоидних намера и докле ће још бити отворен лов на Србе на својој земљи.

Крајње је време да одговорно схватите своју улогу на Косову и Метохији и да испуњавате обавезе које сте преузели пре него што сте овде дошли. Немате право да будете неми сведок невиђених злочина над незаштићеним људима и невином децом чија је судбина у Вашим рукама.

Реците правдољубивим људима наше планете да ли је у питању Ваша немоћ или одсуство жеље и намере да будете на висини задатка којег сте се прихватили и да се обрачунате са терористима и њиховим налогодавцима. Ви сте одговорни за трагедију у Гораждевцу. Бесмислено је овакво присуство Ваших људи, креатора наше судбине, који треба да нам гарантују неку сигурност, макар у сопственој кући. Од Вас се очекује да будете чувари мира и гаранти слободе свих етничких заједница, па и гетоизираних Срба на њиховим вековним огњиштима. Ако то не можете боље да повучете своје снаге са простора Косова и Метохије да не бисте укаљали углед највеће светске организације. Боље да нас оставите да се сами бранимо како знамо и умемо, него да се на Вас ослањамо и страдамо као што смо то чинили у последње четири године.

 

Гораждевац 14. август 2003.

Иницијативни одбор за протест

 

Након протестног скупа епископ Артемије је посетио породице Дакић и Јовић и члановима породица изјавио саучешће. Заједно са Епископом Артемијем породице пострадалих посетили су и Омбудсман Косова и Метохије Марек Новицки и г. Љубинко Тодоровић.

 

ЕРПКИМ ИНФО СЛУЖБА