Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Покров Пресвете Богородице прослављен у Бадовинцима

Покров Пресвете Богородице прослављен у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

„Од увек је црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим ходатајственим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Догађај који црква данас спомиње и празнује доказује само то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским. 1. октобра 911. год. у време цара Лава Мудрога (или Философа) било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Народа је била пуна црква. У позадини цркве стајао је св. Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четврти сат ноћи појави се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ. Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Св. Андреј видећи то јављање показа руком Епифанију блаженом, и упита га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?“ Одговори Епифаније: „видим, оче, и ужасавам се!“ Због тога се установи ово празновање, да нас подсети како на тај догађај тако и на стално покровитељство Пресвете Богородице, кад год ми то покровитељство, тај покров њен молитвено иштемо у невољама”.

На овај велики празник, Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је по први пут Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, у Катакомби посвећеној Светом Краљу Милутину. Епископу су саслуживали архимандрит Николај, протосинђел Варнава, протосинђел Наум, протосинђел Варсануфије, протосинђел Иринеј и јерођакони Дамјан и Паладије. Велики број верника се окупио да дочека свога Епископа, а Света Литургија је протекла торжествено. После Свете Литургије, Епископ Артемије се обратио верном народу са Пастирском беседом и нагласио:

„Нека би Господ молитвама Свете Богородице помогао свима нама и молитвама светог краља Милутина коме је ова богомоља посвећена, такође једном дивном нашем претку и светитељу, да нам Господ дарује снаге да останемо и истрајемо у вери својој православној, да будемо достојни имена светога Саве, имена хришћанскога и да тако живећи учимо и своју децу и своју омладину, да на њима остане предање Цркве, да се славска свећа и наше кандило у богомољама никада не угаси. Ако будемо тако чинили браћо и сестре и слушали заповест Божију која каже у данашњем светом Јеванђељу: оно што желите да вама чине други то и ви чините њима, и оно што не желите да вама други чини немојте ни ви другима чинити.“

Трпезу љубави за све присутне спремио је јеромонах Симеон, настојатељ Катакомбе у Бадовинцима, са својом у Христу братијом, јерођаконом Савом, и монахом Харитоном.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.