Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Полагање Ризе Пресвете Богородице – Барајево

Полагање Ризе Пресвете Богородице – Барајево

Print Friendly, PDF & Email

„Полагање Ризе Пресвете Богородице у цркву Влахернску у Цариграду. За време цара Лава Великог (458-471), царице Верине и патријарха Генадија, путоваху по Светој Земљи два племића цариградска, Галвије и Кандид, ради поклоњења тамошњим светињама. У Назарету одседну у кући неке девице Јеврејке, која држаше у тајној одаји Ризу Пресвете Богородице.

Многи болесници и невољници добијаху исцелење од својих мука молитвом и додиром те Ризе. Галвије и Кандид узму ту светињу и пренесу у Цариград, и објаве то цару и Патријарху. То изазове велику радост у царскоме граду.

Риза буде свечано пренета и положена у цркву Влахерне. (Ова црква сазидана је од цара Маркијана и Пулхерије на обали једног залива, званог Влахернски, по имену некога Скитског војводе Влахерна, који је ту био убијен). И за спомен положења Ризе Пресвете Богородице у цркву Влахернску установљен је овај празник.“

Шесту недељу по Духовдану, и празник Полагања Ризе Пресвете Богородице прослављен је торжествено у Барајеву, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање протосинђела Варнаве, Наума, Максима, јеромонаха Јована, јерођакона Дамјана и Паладија, свештеника Жељка, и ђакона Жељка.

Упркос великим врућинама, много верног народа се окупило да и ове недеље узнесе своје молитве Господу, на Светој Божанственој Литургији.

После Литургије Епископ Артемије се обратио присутнима са пастирском и духовном беседом.

Трпезу љубави је припремио настојатељ манастира протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Нека би свима Риза Пресвете Богородице била на исцељење телесних и душевних немоћи.

Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.