Почетна / АРХИВА / Православни камп за девојчице у Грчкој

Православни камп за девојчице у Грчкој

Print Friendly, PDF & Email

Православни камп за девојчице одржан од 23-30 јула 2017. године у Грчкој

На позив архимандрита Хризостома, настојатеља манастира Св. Никодима светогорца, ЕРП у егзилу је послала 20 девојчица узраста од 8 до 15 година на православни камп у Грчку. Простор где се камп одржавао налази се на обронцима планине Паико, изнад насеља Пенталофос на 1,5 км од манастира преподобног Никодима светогорца, на 700 метара надморске висине на северу Грчке у Македонији. Манастир је метох светогорског манастира Симонопетре и основан је 1981. године.

Иако је било мало неизвесности јер нисмо знали како ћемо се уклопити у већ, за Грке, устаљени програм православног рада са децом, наша страховања су се одмах показала неоснована. Дочекали су нас дивни људи који су водили програм рада са децом, преко 40 девојчица из Грчке, а исти дан је дошао и настојатељ манастира архимандрит Хризостом са неколико монаха и великом српском заставом која је поносно стајала на јарболу поред грчке заставе. То нам је био знак да не само да смо добродошли већ смо били једна велика породица све време трајања кампа и што би рекао о. Хризостом: „Иако су нам језици различити па се не разумемо, наша срца се потпуно разумеју“.

Православни камп је представљао једну добро осмишљену комбинацију православља (Greece-Serbia, Ortodoxia) и грчке традиције и културе. Сваки дан је почињао и завршавао се заједничком молитвом, а затим подизањем и спуштањем националних застава и певањем химни обе земље. На деци приступачан начин презентоване су хришћанске поуке и правилно исповедање вере. Кроз грчке и српске духовне песме, као и византијско појање, народне игре из Грчке, разне радионице, али и спортске игре и дружење, деца су јако брзо склопила познанства, тако да ћете видети у прилогу како врло лепо девојчице заједно певају и играју.

Већ после два дана деца су се сама организовала и започела часове где су једни друге учили грчки и српски језик па је било дивно видети како лепо и лако комуницирају међусобно и стварају пријатељства. Посебна радост свима нама је био сваки долазак игумана и монаха у камп као и одлазак на Свету Литургију у манастир. Централни храм се састоји из два дела. Горњи храм је посвећен светом Никодиму, док је доњи храм посвећен светом Рафаилу, Ирени и Николају. У овај манастир је први пут пренета ван Свете Горе света глава светог Никодима Светогорца, заштитника манастира и једне велике личности модерног хеленизма, веома плодног црквеног писца 18-ог и 19-ог века.

Недељу дана јако брзо прође посебно када су дани испуњени, али и срца. Нисмо ни могли претпоставити да ће толико узајамне љубави испунити нашу децу да пред полазак неће да се раздвоје. Било је пуно суза, размене адреса за комуникацију, да смо и ми који смо ту били са њима као пратња, као учитељи, уз сво суздржање, заплакали. Деца су притрчавала и питала: „Хоћемо ли поново доћи? А како би било да оне дођу код нас у Србију?“. Одговор на та питања зна само Господ који нас је послао у Грчку са благословом Владике Артемија. Хвала свима који су учествовали у организацији кампа, пре свега архимандриту Хризостому и његовом братству и великом броју волонтера који су свакодневно бринули о деци.

У прилогу можете погледати фотографије и видео прилог направљен током кампа.

 

Снежана Антонијевић