Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празник Цвети свечано прослављен у Мушветама

Празник Цвети свечано прослављен у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

На празник Цвети Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу  Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама на Златибору. Епископу Ксенофонту на Литургији су саслуживали протосинђел Доситеј (Вукосављевић), јеромонах Леонтије (Кантар) и јерођакон Георгије (Радојичић). Већи број верника се на Литургији причестио пресветим Тајнама Христовим.

Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио својој пастви:

„Јачина хришћанска није у томе што очекујемо овоземаљско царство као што су и многи хришћански јеретици очекивали да ће Христос ипак да дође на Земљу па да успостави неко своје хиљадугодишње царство. тзв. хилијасти и надали се да ће тако Христос хиљаду година да влада на Земљи. Не, браћо и сестре, као што је и сам Господ рекао, није моје Царство од овога свијета, јер да је хтио могао је и седам легиона анђела да позове да Га одбране од оне шачице Јевреја која је устала на Њега, која га је онако злурадо распела на Крсту. Није царство Његово од овога свијета и не чекамо ми хришћани на овој Земљи било какву утјеху, него нам је живот овај да га на Земљи проведемо, да се утјешимо у Царство Небеско гледајући лице Свете Тројице, дружбујући и сједињујући се са свима Светима који исто тако стоје пред Господом и исто тако лице Свете Тројице гледају.

Чули сте и данас у Посланици Филипљанима, како апостол Павле говори Филипљанима радујте се. А ето, чему човјек на овој Земљи да се радује. Често се запитамо има ли разлога да се радујемо, има ли разлога да се веселимо као што нас позива Свето Писмо.
Има, браћо и сестре, разлога јер рекосмо превртљиве људске природе, и данас са Господом празнујемо и данас са Господом улазимо у Јерусалим, и носимо гранчице, и носимо цвијеће и примамо Га као цара Израиљевог, сутра смо у стању да са Јудом узмемо онај залогај, да са Јудом умочимо и да Христа издамо, као што га је Јуда издао.вНе дао Бог да тако бива и са једном душом хришћанском, него да се трудимо у добру и у злу, и у радости и у жалости, и у болести и у здрављу, и у животу и смрти. Да се надамо на онога васкрслога Христа који данас овако славно улази у Јерусалим. Славно, а опет смирено, не на бијелом коњу, не са великом парадом, него улази на једном магаренцету, смирено, у Јерусалим, да би се показао не као цар Израиљев, него као Цар читавога свијета видљивог и невидљивог, искупивши нас Својом часном крвљу на Крсту, да бисмо и ми могли бити судионици Његовога Крста и Његовога васкрсења, да бисмо се могли радовати и да бисмо могли клицати и сада и увијек и кроза сву вјечност – благословен који долази у име Господње, Цар Израиљев! Амин, Боже дај.“

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.